Archief

Waterbunker vrijgekomen op traject spoorverlenging Hoekse Lijn

Tijdens de voorbereidingswerkzaamheden voor de verlenging van de Hoekse Lijn naar het strand van Hoek van Holland is ter hoogte van de woontorens aan de Strandweg een oude waterbunker vrijgekomen. Het ding is in werkelijkheid groter dan uit archiefonderzoek naar voren kwam, ook ligt het op een iets andere locatie. Onderzocht wordt nog of het bassin gesloopt moet worden voor de aanleg van de metrobaan.

Momenteel wordt langs de Strandweg grond afgegraven. Die grond wordt met een transportband naar het gronddepot gebracht. Expres is gekozen om dat niet te doen met vrachtwagens. "Dat zou overlast geven en zou zorgen voor CO2-uitstoot en dat kan niet zomaar in natuurgebieden", weet projectmanager Ruud Langeveld.

De verplaatste grond wordt gebruikt als voorbelasting voor de spoorlijn. "In de ondergrond zit een slappe laag en met de voorbelasting willen we die slappe laag samendrukken." De zandversteviging blijft een paar maanden liggen en na de zomer wordt begonnen met de aanleg van de metrolijn.

Bunker

Het is geen verrassing dat de Atlantikwall in de duinen van Hoek van Holland ligt. Dat is al bekend sinds de aanleg in 1943, toen de Duitse bezetter van Zuid-Frankrijk tot aan de Noordkaap een hindernis langs de kust bouwde. Dit deden de Duitsers om te voorkomen dat de geallieerden het land op konden komen.

In Hoek van Holland is de muur 1,5 kilometer lang, geregeld twee tot vier meter hoog en één tot twee meter dik. In de muur zitten ook nog zeven bunkers. De gemeente Rotterdam wist voor de plannen tot het doortrekken van de metrolijn naar het Hoekse strand dat er nog een obstakel lag. Met de radar werd de locatie in kaart gebracht. Sinds deze week is met het afgraven de Atlantikwall zichtbaar geworden.

In de weg

Peter de Krom, inwoner van Hoek van Holland en kenner van de Atlantikwall, liep woensdagmiddag voor het eerst langs de blootgelegde delen. "Het was niet onbekend dat 'ie daar al lag. Er is al radar- en archiefonderzoek naar gedaan", zegt De Krom. "Nu de muur ook echt uit de grond komt, zie je dat deze misschien wel een tikkeltje in de weg ligt voor de Hoekse Lijn", vertelt hij aan mediapartner Rijnmond.

Moeten reizigers vrezen voor vertraging voor het nieuwe traject gebruikt kan gaan worden? "Nee, dat niet", zegt De Krom. "Met dit scenario is rekening gehouden."

Volgens De Krom is nu een stuk al gesloopte muur tevoorschijn gekomen. Maar voorstander van nog meer sloop, is hij niet. "Dit stuk is precies een trap, waar het laagste punt twee meter en het hoogste punt vier meter is. Die gaat precies richting een bunker en dat wil je eigenlijk ook wel laten zien. De gemeente moet nu gaan onderzoeken in hoeverre dit stuk muur ingepast kan gaan worden."

Categorieen:
Algemeen