Archief
WOS

WOS

Zoektocht naar familieverhaal leidt tot vondst graf

Anderhalf jaar geleden begon Mariëlle Penning met haar zoektocht naar het verhaal van haar overleden grootvader. Wat ze zich niet voor mogelijk kon houden is dat ze het graf van haar opa, Maassluizer Andries Penning zou vinden, die al 66 jaar anoniem begraven ligt op Terschelling.

Penning was kapitein van het schip 'de Westland', dat in 1953 op een stormachtige dag onderweg was naar Engeland, maar zonk voor de kust van de Waddeneilanden. Een deel van de kustvaarder werd opgedoken en opgesteld in het Wrakkenmuseum. Reden voor Mariëlle om eens een kijkje te nemen.

Toevallig ook op het eiland was een andere nabestaande van een slachtoffer van de schipbreuk, dochter van de eerste machinist van het schip Marjolein Velvis. "Dat was een bijzondere ontmoeting, en we hebben ook altijd contact gehouden", vertelt de kleindochter van de kapitein. "Afgelopen zomer is ze bij ons langsgekomen om m'n vader te ontmoeten. Toen vertelde ze dat er destijds, in 1953, ook twee lijken zijn aangespoeld, die anoniem zijn begraven op het eiland."

Mariëlle besloot contact op te nemen met het coldcase team van politie Rotterdam om dna af te laten nemen bij haar vader. "Ze kwamen langs om wangslijmvlies af te nemen, en zes weken later kwamen ze vertellen dat het een match was", laat Arij Penning uit. "Dan begint het pas allemaal te leven."

Geen herinneringen

Arij Penning heeft geen herinneringen aan zijn vader, aangezien hij pas twee jaar oud was toen Andries overleed. "Thuis werd er bijna niet over gepraat, alleen over dat hij zeeman was en verdronken was. Maar dat hoor je wel vaker bij gezinnen waar iemand verdronken is." Toch kwam er op het moment dat vader en zoon een match bleken te zijn emotie los. "Ik kan nu iets afsluiten in mijn leven, waarvan ik nooit wist dat het niet volledig was", vertelt Arij.

Meer vermissingen

De familie Penning is blij dat ze hun opa hebben gevonden. Binnenkort wordt er een grafsteen, ontworpen door zoon Arij, op het graf in Terschelling gelegd en zal de familie een ceremonie houden. "Maar er liggen nog zo'n 300 ongeïdentificeerde lichamen begraven in Nederland", kaart Mariëlle aan.

"Het identificeren van een vermist persoon kan heel veel doen voor een familie." Penning hoopt dan ook dat meer nabestaanden van vermiste personen hun dna afstaan aan het coldcase team van de politie, zodat meer graven een steen met een naam kunnen krijgen.