Geen gezondheidsrisico's verontreinigde locaties Maassluis
Er zijn voor inwoners van Maassluis geen gezondheidsrisico's op locaties waar vervuilde grond aanwezig is. Dat laat een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland desgevraagd weten aan WOS Media, naar aanleiding van een artikel van onderzoeksplatform Follow the Money.
Follow the Money (FtM) publiceerde onlangs in samenwerking met LocalFocus een lijst met honderden locaties in Nederland, waarvan de grond ernstig vervuild is. Daarbij ook twee locaties in Maassluis: Tooroplaan 2 en 'Loswal 88', waarop een deel van de Vogelbuurt en Burgemeesterswijk is gebouwd. Veel burgers weten hier niet van, omdat gemeenten en provincies hier volgens FtM vaak weinig transparant over zijn. Dit terwijl het in sommige gevallen gaat om locaties die 'mogelijk risicovol zijn voor mens en natuur, of er bestaat een risico op verdere verspreiding'. Zover gaat het in Maassluis echter niet, meldt de provincie.
Tooroplaan 2
De Tooroplaan 2 is een voormalige stortplaats, waarvan een deel is afgedekt met een leeflaag van schone grond. Uit onderzoek bleek wel dat plaatselijk sprake was van risico's voor mensen door de aanwezigheid van lood in de bodem. "Ter plaatse van de tuinen waar verhoogde loodgehalten voorkomen, zijn direct veiligheidsmaatregelen genomen en afspraken gemaakt met bewoners", aldus de provinciewoordvoerder. "Op het resterende deel is een leeflaag van schone grond aangebracht." Naar verwachting kan deze locatie eind dit jaar als 'afgerond' worden verklaard.
Loswal 88
De zaak rond Loswal 88 speelt al veel langer. Dit is een voormalige baggerspecieloswal die in 1928 tot 1930 is opgespoten met baggerspecie. In de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw is hierop een deel van de Vogelbuurt en Burgemeesterswijk gebouwd. Op deze locatie zijn ecologische risico's aanwezig, zo bleek in 2005, maar er is geen sprake van risico's voor mensen.
Uit onderzoek uit 2007 concludeerde Gedeputeerde Staten dat er geen sprake is van onaanvaardbaar ecologisch risico. Het besluit dat op basis daarvan is genomen, heeft de Raad van State echter vernietigd. Nieuw onderzoek toonde hetzelfde aan. Onlangs, op 29 juli 2019, is de locatie aangemerkt als niet-spoedeisend. Hiertegen kunnen belanghebbenden nog wel in beroep bij de Raad van State.