Archief
Bas Booister

Bas Booister

Meerderheid moties in gemeenteraden succesvol

De politieke partijen in de gemeenteraden van Maassluis, Midden-Delfland en Westland stellen zich over het algemeen constructief op bij moties die raadsleden indienen. Dat blijkt uit onderzoek van WOS Media. De WOS heeft na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 een jaar lang bij de drie gemeenteraden bijgehouden welke partijen moties indienden, hoe vaak dat gebeurde, en hoeveel moties er werden aangenomen of verworpen.

Een indicatie van een constructieve opstelling van partijen bij moties is een hoog percentage moties dat wordt aangenomen. In Maassluis kwam 71 procent van de moties in de onderzoeksperiode door de raad en in Midden-Delfland zelfs 91 procent. In Westland lag het percentage aangenomen moties met 55 procent weliswaar een stuk lager, maar kwam het overgrote deel daarvan (71 procent) uit de koker van de oppositie. Dit laatste duidt op een constructieve houding van de coalitiepartijen in deze gemeente.

Maassluis

In Maassluis dienden de politieke partijen in een jaar tijd in totaal 43 moties in. Het meest actief op dit gebied (gemeten per raadslid) was GroenLinks met 8 moties. Maar deze partij had tegelijkertijd het minste succes: slechts 1 motie werd aangenomen. Coalitiepartij VVD was (gemeten per raadslid) het minst actief, met 3 moties. Deze partij was, samen met de andere coalitiepartijen CDA, PvdA en D66, wel het meest succesvol. Alle moties van deze partijen haalden het.

Van de 43 ingediende moties in Maassluis werden er 29 aangenomen (71 procent). De meerderheid van die moties was afkomstig van de coalitiepartijen: 16 moties. Toch is het verschil met de oppositiepartijen niet zo groot: zij wisten de andere 13 moties door de raad te loodsen. In totaal 10 van de 29 aangenomen moties kregen de goedkeuring van alle partijen.



Midden-Delfland

In Midden-Delfland zijn in de onderzoeksperiode 32 moties ingediend. De ChristenUnie was, gemeten per raadslid, het actiefst met 6 moties. Daar had de partij ook veel succes mee, aangezien er 5 moties door de raad kwamen. D66 en de coalitiepartijen CDA en OGP waren echter nog succesvoller: al hun moties werden aangenomen. De minst actieve partijen waren (gemeten per raadslid) coalitiepartij VVD en Mijn Partij, met elk 2 moties. Deze partijen waren ook het minst succesvol: de helft van hun moties haalde het niet.

Van de 32 ingediende moties in Midden-Delfland kregen maar liefst 28 moties de goedkeuring van de meerderheid van de gemeenteraad (91 procent). Opmerkelijk is dat het grootste deel van die aangenomen moties, 15 in totaal (55 procent), afkomstig was van de oppositiepartijen. Hieruit blijkt dat de coalitiepartijen zich naar de oppositie toe constructief opstelden. Het verschil tussen het totale aantal aangenomen moties van de oppositie en dat van de coalitie was echter niet heel groot: de coalitiepartijen kregen 13 moties door de raad.

Foto: Thierry Schut

Foto: Thierry Schut



Westland

De politieke partijen in de gemeente Westland dienden in verhouding veel meer moties in dan hun collega's in Maassluis en Midden-Delfland: in totaal 498 moties. De actiefste partij met moties (gemeten per raadslid) was GroenLinks met 78 moties. Deze partij was echter, na Westland Verstandig, het minst succesvol op dit gebied. Nog niet de helft van de moties van GroenLinks werd aangenomen (37 moties). Westland Verstandig boekte dus nog minder succes: van hun 114 moties haalden slechts 44 het. Coalitiepartij CDA was (gemeten per raadslid) het minst actief met het aanleveren van moties, maar behaalde daarbij, samen met de andere coalitiepartijen, wel de beste resultaten. Het succesvolst was de ChristenUnie-SGP, waarvan alle moties (11) werden aangenomen.

Van de 498 ingediende moties in Westland nam de gemeenteraad er 275 aan (55 procent dus). Opvallend is dat het grootste deel van die aangenomen moties, 184 in totaal (71 procent), afkomstig was van oppositiepartijen. Ook bij deze gemeente is dat een aanwijzing voor een constructieve houding van de coalitiepartijen, die de oppositie bij deze moties aan meerderheden hebben geholpen. De coalitiepartijen leverden zelf 91 moties aan die de goedkeuring van de raad kregen.