NAM wil regio geruststellen over aardgasboringen
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil inwoners en gemeentebesturen in onze regio geruststellen. NAM-directeur Johan Atema zegt in een gesprek met de WOS dat als er aardbevingen plaatsvinden met een kracht van 3 op de schaal van Richter of meer, hij direct de stekker uit de gasactiviteiten hier trekt en zo nodig alle schade vergoedt.
De directeur, die er pas sinds september zit, zegt dat er in het verleden soms niet genoeg draagvlak is gezocht in de diverse regio's waar de NAM actief is. Desgevraagd ziet hij in de bezwaren die Westland en Midden-Delfland hebben ingediend tegen het gaswinningsplan voor het gebied Gaag-Monster daar voorbeelden van. Atema wil zo snel mogelijk met gemeentebesturen om tafel om een en ander uit te leggen.
De NAM wil duidelijk maken dat Nederland nog zeker de komende tien tot twintig jaar gas nodig heeft. Atema: "Zeker Westland kan niet zomaar zonder." Hij begrijpt dat mensen willen stoppen met fossiele brandstoffen, maar denkt tegelijk dat er wel genoeg tijd moet worden genomen om de overstap te kunnen maken naar meer duurzame energiebronnen, zodat energie niet onbetaalbaar wordt.
Boetzelaer
Om meer draagvlak onder de bevolking en gemeentes te creƫren, heeft de NAM besloten om meer te kijken naar wat ze als bedrijf kan doen om gemeentes te helpen in de energietransitie. "We moeten pro-actiever iets terugdoen voor onze aanwezigheid", zegt Atema beslist. Een voorbeeld daarvan is het plaatsen van zonnepanelen op de nieuwe Boetzelaer in Monster en dit zwembad zo mogelijk ook weer aansluiten op de warmwatervoorziening, zoals die er in de oude situatie (voor de brand) ook was.
Maar de NAM wil ook zelf meer aanwezig zijn in het duurzamere energiesegment. Denk hierbij aan het aanbieden van het zogeheten groen gas, een meer duurzame variant van aardgas, maar ook aan aardwarmteprojecten. Plannen daarvoor zal de NAM later presenteren.
Protest
Aankomende zaterdag gaan onder meer de ChristenUnie, Forum voor Maassluis en Milieugroep Vertowijk samen met GroenLinks, de PvdA en de SP uit Vlaardingen actievoeren tegen de plannen van de NAM om meer aardgas te winnen uit de gasvelden in het gebied Gaag-Monster. Ze worden hierbij gesteund door inwoners, natuur- en milieuorganisaties. De NAM-directeur had er zelf bij willen zijn om met de mensen te spreken, maar is verhinderd.