Westlandse raad worstelt met toekenning huishoudelijke hulp
De gemeenteraad van Westland worstelt met het nieuwe systeem dat wordt toegepast bij de toekenning van huishoudelijke hulp op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De oppositie verlangt in een motie dat er definitief wordt gestopt met de zogeheten keukentafelgesprekken. Ook bij coalitiepartij LPF bestaat intussen veel twijfel, zo bleek maandagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad.
"Binnen onze fractie gaan we nog eens heel goed praten over wat we met die motie aan moeten", zei LPF-woordvoerder André van der Meer aan het einde van een bijna drie uur durend vragenvuur waaraan verantwoordelijk wethouder Piet Vreugdenhil en zijn ambtenaren blootstonden. Als LPF 'om' zou gaan, is er een raadsmeerderheid voor stoppen met het nieuwe systeem.
'Zachte landing'
Bij de overdracht van de uitvoering van de WMO van het rijk naar de gemeenten, in 2015, werd in de gemeenteraad van Westland besloten tot een 'zachte landing' met betrekking tot de huishoudelijke hulp. De betrokken burgers zouden voorlopig niet worden gekort op de uren thuishulp. Maar die landing moet op een gegeven moment wel worden uitgevoerd, aldus Vreugdenhil.
Er zijn telkens nieuwe gevallen van mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben en uit een oogpunt van rechtsgelijkheid dienen mensen die in dezelfde omstandigheden verkeren dezelfde mate van hulp te verkrijgen. In Westland moest van nog 1.700 inwoners de situatie opnieuw bekeken worden. De gemeente heeft als uitgangspunt gekozen: het te bereiken resultaat van de huishoudelijke hulp. Het huis moet schoon en leefbaar zijn. Anders gezegd: wat kunnen én willen de betrokken inwoners zelf nog doen. Dat wordt geïnventariseerd tijdens een zogeheten keukentafelgesprek. De mensen krijgen bezoek van een WMO-consulent van de gemeente. De gemeente stuurt die inventarisatie naar de - door de cliënt gekozen - thuiszorgorganisatie. Aan de hand van het toegestuurde ondersteuningsplan maakt zo'n organisatie een activiteitenlijst voor de uitvoerende hulp. Daar rolt dan een bepaald aantal uren hulp uit. "Wij als gemeente praten niet over uren", bezwoer Vreugdenhil.
Het door de WMO-consulent opgestelde ondersteuningsplan wordt ingedeeld in een systeem dat zogenoemde tredes kent. Een trede staat voor een 4-wekentarief dat de gemeente met de aanbieder van de thuiszorg heeft afgesproken, verklaarde een ambtenaar. "Maar zo'n tarief betekent toch een aantal uren!?", betoogden Peter Duijsens (Westland Verstandig) en Nico de Gier (PvdA).
Wethouder Vreugdenhil zegt dat hij en zijn ambtenaren werken aan verbetering van de communicatie met de burgers over het nieuwe systeem. Verder wordt gestreefd naar het gelijktrekken van de formulieren die door de diverse zorgaanbieders worden gebruikt. Om klachten snel te kunnen oppakken, wil hij een soort verbindingsofficier aanstellen. "Anderen zouden het een VAR kunnen noemen", zei hij ter vergelijking met het eredivisievoetbal.