Feminisme viert hoogtij in Museum Maassluis
In Museum Maassluis is vanaf zaterdag een tentoonstelling te zien over feminisme in de stad. In de expositie is aandacht voor het honderdjarig jubileum van het vrouwenkiesrecht, het vrouwenhuis en feministische kunst van diverse kunstenaressen.
Dit jaar bestaat het vrouwenkiesrecht in Nederland honderd jaar. Ook in Maassluis stemden vrouwen mee in 1919, de oudste vrouw die haar stem uitbracht was toen negentig jaar oud. Maar dit was in Maassluis niet het einde van de strijd om gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. In de jaren zeventig begon de 'tweede feministische golf'.
In deze denkbeeldige golf kwamen vrouwen in Maassluis samen in een vrouwenhuis, het zogenoemde Sien. Hier konden ze in een veilige omgeving met elkaar praten over diverse thema's. Zo was er een groep vrouwen die over de menopauze praatte. Ook bood de Sien cursussen aan, zoals bijvoorbeeld VOS: Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving. Ook was er een bar en richtten de vrouwen een cabaretgroep op.
Het vrouwenhuis sloot in 1993, toen er niet veel behoefte meer aan was. Toch heeft het op veel vrouwen destijds een impact gehad en hebben de vrouwen verschillende zaken voor elkaar gekregen. Zo stammen alle straatnaamborden die vernoemd zijn naar vrouwen in Maassluis, uit die tijd. Na de opheffing van Sien, zijn er geen nieuwe vrouwennamen bijgekomen in de Maassluisse straten.
Naast foto's, boeken en verhalen van het vrouwenhuis zijn in het museum van 11 mei tot en met 4 augustus ook feministische kunst te zien.