Kleinste partijen Westland actiefst met moties; grootste partijen succesvoller
De kleinste partijen in de gemeenteraad van Westland zijn, gemeten per raadslid, het meest actief als het gaat om het indienen van moties en amendementen. De coalitiepartijen zijn op die gebieden juist het minst actief. Maar: deze partijen boeken daarbij wel het meeste succes. Dat blijkt uit onderzoek van WOS Media naar de activiteit van de gemeenteraad.
De WOS heeft sinds de installatie van de huidige gemeenteraad vorig jaar (op 29 maart 2018) gedurende een jaar lang bij alle raadsvergaderingen bijgehouden welke politieke partijen moties en amendementen indienden, welke er schriftelijke en mondelinge vragen stelden en hoe vaak dat gebeurde. Ook werd er gekeken naar het succes dat partijen hadden met hun moties en amendementen. Interrupties en de inbreng van raadsleden in commissievergaderingen zijn in dit onderzoek niet meegerekend.
Moties
Het raadslid dat de meeste moties indiende is Peter Duijsens van Westland Verstandig: hij deed dat 113 keer. Zijn partij is met 114 moties ook 'kampioen' moties indienen in de gemeente. Desondanks is Westland Verstandig ook de partij die met moties het minste succes boekte: slechts een kleine 39 procent van hun moties werd aangenomen.
Opvallend is dat, gemeten per raadslid, de kleinste partijen het actiefst zijn met moties indienen: GroenLinks, PvdA en D66 steken met kop en schouders boven de andere partijen uit. Het minst actief op dit vlak zijn de coalitiepartijen CDA, LPF, ChristenUnie-SGP en VVD. Maar deze partijen zijn daarbij wel het meest succesvol. Zo wist de ChristenUnie-SGP alle moties die ze indienden door de raad te loodsen; op plaats twee staat de LPF, waarbij 90 procent van de moties werd aangenomen.
Amendementen
Bij de amendementen is een soortgelijke uitkomst te bespeuren. Peter Duijsens diende ook de meeste amendementen in: 20 in totaal. Daarmee is Westland Verstandig ook de partij met het grootste aantal amendementen. Toch lukte het de partij lang niet om al die amendementen door de raad te krijgen: slechts 25 procent haalde het.
Wederom zijn de eenmansfracties GroenLinks en PvdA, gemeten per raadslid, het meest actief. CDA, VVD, LPF en ChristenUnie-SGP dienden het minst vaak een amendement in, maar de amendementen die ze indienden werden allemaal aangenomen. Het minst succesvol bij de amendementen waren D66 (geen enkele aangenomen) en GroenLinks (16,7 procent aangenomen).
Schriftelijke en mondelinge vragen
Naast de moties en amendementen heeft de WOS ook de schriftelijke en mondelinge vragen geturfd die de politieke partijen in het afgelopen jaar indienden of stelden. Opmerkelijk is dat de partijen in verhouding veel meer schriftelijke dan mondelinge vragen stelden: 359 sets schriftelijke vragen versus 35 sets mondelinge vragen.
Het is (weer) Peter Duijsens die de lijsten aanvoert van raadsleden die het vaakst een vraag stelden. Duijsens diende in totaal maar liefst 200 sets schriftelijke vragen in en stelde daarnaast 11 sets mondelinge vragen. Daardoor is Westland Verstandig de partij met het hoogste aantal sets schriftelijke vragen en de meeste schriftelijke vragen in totaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze partij, gemeten per raadslid, het meest actief is op dit gebied. GemeenteBelang Westland stelde van alle partijen in totaal de meeste mondelinge vragen: 11 sets vragen. Deze partij is, ook gemeten per raadslid, de actiefste partij met het stellen van mondelinge vragen.
In totaal 9 raadsleden stelden nooit een schriftelijke vraag. Het minst actief met schriftelijke vragen zijn (gemeten per raadslid) de coalitiepartijen CDA en LPF. Bij de mondelinge vragen zijn (gemeten per raadslid) coalitiepartij ChristenUnie-SGP en de PvdA het minst actief. Fractieleden van deze partijen stelden in de onderzoeksperiode nooit een mondelinge vraag.
Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.