Westlandse schrijft met 95-jarige vader boek over dwangarbeid
Kunstenares Joop van Dijk uit Wateringen heeft samen met haar vader Cor van Dijk een boek over de Tweede Wereldoorlog geschreven. Het is geen boek over de slachtoffers van de oorlog of over militaire heldendaden, maar over de gedwongen tewerkstelling van de inmiddels 95-jarige Poeldijker. Het heet Mijn jeugd voorbij.
Volgens Joop, die de jongste dochter is van Cor, staat het verhaal symbool voor de ruim 530.000 Nederlandse jongens die zijn opgepakt om in Duitsland dwangarbeid te verrichten: "Het is naar mijn mening een deel van de geschiedenis die vrij onbekend is en ook niet verloren mag gaan."
Het verhaal van Cor begint met zijn belevenissen van voor de oorlog, tijdens zijn jeugd in de crisisjaren en gaat verder met verhalen van het leven tijdens de oorlog, over zijn gedwongen tewerkstelling in vijandig Duitsland. De Westlander had nog 'een soort van geluk' omdat hij vooral tuinbouwwerkzaamheden moest verrichten.
Toch heeft de Poeldijker heftige dingen gezien. Zo is hij opgeroepen om puin te ruimen en heeft hij diverse bombardementen meegemaakt. Lange tijd praatte de vader van Joop dan ook maar mondjesmaat over de oorlog. "Maar na het overlijden van mijn moeder in 1992 ontstond er bij hem een behoefte om meer te vertellen."
Het boek komt volgende week van de drukker en wordt in eigen beheer uitgegeven. Eind deze maand is het boek te koop via boekhandel Vingerling in Wateringen en in Naaldwijk.