Duizendste starterslening in Westland
Aan Lierenaar Ron Boekestijn is door wethouder Ben van der Stee de duizendste Westlandse starterslening uitgereikt. Deze lening maakt het voor Boekestijn mogelijk te verhuizen van een huurwoning naar een nieuwbouwkoopwoning in zijn woonplaats.
De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de maximale hypotheek die de koper kan krijgen. De maximale hoogte bedraagt 30.000 euro. De lening is altijd een aanvulling op de (eerste) hypotheek bij de bank. Kernmerk van zo'n lening is dat starters op de koopwoningmarkt de eerste drie jaar geen rente en aflossing betalen. Daardoor worden hun mogelijkheden om een huis te financieren vergroot en blijft de Nationale Hypotheekgarantie behouden.
Bevorderen doorstroming
De gemeente Westland verleent de startersleningen sinds 2007. "Het is een van de maatregelen om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen", zegt wethouder Van der Stee. "Het mes snijdt aan twee kanten. We kunnen starters helpen bij het kopen van een woning en tegelijkertijd ontstaat ruimte voor anderen om een (huur)woning te betrekken, zoals in het geval van Ron Boekestijn. Op die manier maken we het voor meer mensen mogelijk om in Westland een woning te vinden."
Boekestijn is blij met de maatregel: "Alleen is het toch lastiger om een hypotheek rond te krijgen. Daarnaast moet je bij een nieuwbouwwoning ook heel de inrichting nog financieren. Door de starterslening was het voor mij mogelijk om deze woning te kopen."
'Bestaand' en nieuwbouw
De starterslening is mogelijk bij zowel bestaande als nieuwbouwwoningen. Belangrijke voorwaarde is dat het de eerste koopwoning is. Om in aanmerking te komen voor de starterslening moet je inwoner van Westland zijn óf maatschappelijk/economisch gebonden zijn aan deze gemeente.