Archief

GBW stuurt aan op coalitie met Westland Verstandig en LPF

Terwijl het debat over de 'kansrijk' genoemde coalitie CDA, LPF, VVD en ChristenUnie-SGP nog moet beginnen, wordt achter de schermen al druk onderhandeld over een tweede optie voor Westland.

Stel dat de genoemde coalitie het inderdaad wordt, dan staat huidig coalitiepartner GBW buitenspel. Volgens CDA Westland, de grootste partij na de verkiezingen twee weken terug, is de liefde tussen haar en GBW de laatste tijd over.

Deze opmerking is bij GBW compleet in het verkeerde keelgat geschoten. "Wij hebben 36 jaar met elkaar samengewerkt, 12 jaar in Westland en in daarvoor in de voormalige gemeenten. Ik ben me rot geschrokken", zegt voorman Remmert Keizer. Hij denkt dat een affaire als Kwekers in de Kunst, die GBW aanhangig maakte, een van de redenen is om GBW aan de kant te schuiven.

Lokale variant

Huidig coalitiegenoot GemeenteBelang geeft de strijd nog niet op. Terwijl de gesprekken over de door de verkenners genoemde coalitie nog gevoerd moeten worden, heeft GBW donderdag het voortouw genomen om met een alternatief, een soort tegenkabinet, te komen. Het gaat daarbij om een coalitie van de drie lokale partijen: GBW, Westland Verstandig en de LPF.

"Helaas hebben Peter Duijsens (Westland Verstandig, 8 zetels - red.) en Dave van der Meer (LPF Westland, 7 zetels - red). nog niet het initiatief genomen om bij elkaar te komen. Inmiddels heb ik Dave van der Meer gesproken. Hij wacht de onderhandelingen met het CDA af. Peter Duijsens staat er voor open, dus als de onderhandelingen niet lukken, dan gaan wij met de drie partijen aan tafel zitten", zegt Keizer. Op de vraag welke coalitie Keizer het liefste ziet, antwoordt hij: "Een coalitie zonder CDA".

Maandagavond om 20.00 uur debatteert de gemeenteraad van Westland over het verslag van de verkenners. Dan zal waarschijnlijk blijken of de 'kansrijke coalitie' het inderdaad wordt.

Categorieen:
Westland Politiek