Archief
Wethouder De Goeij betuigt spijt - foto Fred van der Ende

Wethouder De Goeij betuigt spijt - foto Fred van der Ende

Kwekers in de Kunst krijgt geen cent van Westland

De gemeenteraad van Westland is niet akkoord gegaan met een subsidie van 100.000 euro aan cultuurorganisatie Kwekers in de Kunst. Het al verstrekte voorschot van 40.000 euro moet worden teruggevorderd. Alleen de PvdA vond dat dit niet kan, omdat het gaat om een bestuurlijke toezegging. Dit is de uitkomst van een extra raadsvergadering dinsdagmiddag.

Kern van de 'kwestie Sjaak van der Tak' is, dat de voormalige burgemeester de opvolger van Dario Fo als cultureel uithangbord voor Westland wilde behouden, financiële toezeggingen heeft gedaan en vervolgens onder steeds zwaardere druk is gezet.

Van der Tak had het voortouw in het overleg in handen moeten geven van cultuurwethouder Marga de Goeij. Hij heeft haar er in de loop van 2015 ook daadwerkelijk bij betrokken. Zij hield hem echter steeds voor, dat er bij de meerderheid van de gemeenteraad geen draagvlak voor directe financiële steun aan Kwekers in de Kunst was.

De Goeij trok dinsdagmiddag nadrukkelijk het boetekleed aan. "Ik kan alleen maar zeggen dat ik de situatie meer dan betreur. Ik had het onderwerp in het college van de orde moeten stellen." Zij had uiteindelijk aan Kwekers in de Kunst gevraagd of zij zelf ideeën hadden om de beloofde subsidie te kunnen verantwoorden.

Toen kwam de opening van het prestigieuze Word Horti Center aan de orde. Dat project zit in de portefeuille van wethouder Theo Duijvestijn, die volgens zijn zeggen eind augustus dit jaar daarover werd benaderd door voorzitter Hans van den Broek van Kwekers in de Kunst.

De andere drie wethouders, Bram Meijer, Frank Rijneveen en Peter Ouwendijk, werden op de avond van 18 september via e-mail op de hoogte gesteld van de toezeggingsbevestiging door burgemeester Van der Tak. Zij werden daarmee collegiaal voor het blok gezet.Bestuurlijke puinhoop

Kwekers in de Kunst is zelf met stomheid geslagen over de ontwikkelingen. "Ze maken er een bestuurlijke puinhoop van, en geven nu de schuld aan degene die het geld ontvangt. Onze mond valt ervan open", zegt de penningmeester van de organisatie René Mendel tegen mediapartner Omroep West. Hij verwacht dat de resterende 60.000 euro gewoon wordt overgemaakt.

Categorieen:
Westland Politiek