Sensoren houden demente Westlandse ouderen in de gaten
De gemeente Westland, zorginstelling Careyn en het Rotterdamse innovatiebedrijf Sensara starten met een proef waarbij kwetsbare en demente ouderen gemonitord worden met behulp van sensoren. Het gaat om sensoren die de beweging registreren. Dat meldt mediapartner RTV Rijnmond.
De sensoren worden aangebracht op meerdere plekken in huis, zoals de voordeur, koelkast, het toilet, de hal en de woonkamer. In de eerste twee weken gaat het systeem het leefpatroon van de bewoner 'inleren' en ontwikkeld een leefpatroon.
Aan de hand van slimme software kunnen vervolgens afwijkingen worden vastgesteld. Paul Ruijgt van Sensara: "Zo krijg je bijvoorbeeld een melding als de koelkast al een paar dagen niet is opengemaakt, iemand 's nachts de straat opgaat of als er helemaal geen beweging is in huis."
Smartphone
De wijkverpleegkundige of mantelzorger krijgt vervolgens een bericht op de smartphone en kan poolshoogte gaan nemen. Het idee achter de innovatie -die in samenwerking met TNO is ontwikkeld- is dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.
Ruijgt: "Het systeem geeft de oudere een gevoel van veiligheid omdat er wordt meegekeken. De mantelzorger of professional krijgt inzicht in hoe iemand zijn dag doorbrengt. Dit werkt geruststellend."
Er worden geen camera's gebruikt. De proef wordt gehouden onder ouderen die in een zorginstelling wonen, maar ook onder mensen die nog thuiswonen en beginnende dementie hebben. De proef in de gemeente Westland start in september en gaat een jaar duren.