Archief

Hoop op verdubbeling bereik Kindpakket in Westland

Van de kinderen in Westland die in armoede leven, wordt tot dusver maar één op de drie bereikt met het gemeentelijke Kindpakket. Via een nieuwe uitvoeringsmethode zou dit ruimschoots verdubbeld moeten worden. Dit hoopt het college van B en W te bereiken in samenwerking met de lokale stichtingen Leergeld en Westlandpas.

Het Kindpakket is een vorm van bijzondere bijstand voor kinderen die opgroeien in gezinnen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Doelstelling is, dat deze kinderen "mee kunnen doen". Daarbij moet worden gedachten aan voorbeelden als zwemles, deelname aan een schoolreisje, een winterjas en contributie van een (sport)vereniging. Het Kindpakket is als zodanig begin 2015 ingevoerd. In 2016 telde Westland ongeveer 2.200 kinderen in armoede. Van hen hebben er in dat jaar 'slechts' 819 van het Kindpakket kunnen profiteren.

Leergeld Westland

De stichting Leergeld Westland, onderdeel van een landelijke organisatie, richt zich al jaren eveneens op kinderen in gezinnen met een laag inkomen. Waar de basisvoorziening van de gemeente tekortschiet, kan deze vrijwilligersstichting maatwerk leveren in individuele situaties.

In september vorig jaar kregen B en W de opdracht van een meerderheid van de gemeenteraad om de uitvoering van het Kindpakket over te hevelen naar de stichting Leergeld. Verondersteld werd onder meer, dat de uitvoering dan goedkoper zou zijn. Dit blijkt echter niet het geval te zijn, zo komt naar voren uit een brief van het college aan de gemeenteraad. Leergeld zou dan een administratie moeten optuigen die veel duurder is dan de huidige uitvoering.

Westlandpas

Een betere oplossing, vooral ook in financieel opzicht, is het mede betrekken van de stichting Westlandpas bij de uitvoering. Qua doelstelling van het Kindpakket is het grootste voordeel van het werken met de Westlandpas (die in juli op de markt wordt verwacht), dat deze niet stigmatiseert; het wordt immers een kortingspas waar alle Westlanders gebruik van kunnen maken.

Het bereik van de doelgroep arme kinderen, nu 37 procent, zou via zo'n pas kunnen oplopen naar circa 70 tot 80 procent. "Amsterdam bereikt met de stadspas 76,5 procent van de minima, Utrecht zit net boven de 80 procent", laat het college weten.

Categorieen:
Westland Politiek