Archief
Archief WOS Media

Archief WOS Media

Kindpakket Westland gaat naar Stichting Leergeld

De gemeenteraad van Westland heeft besloten, dat de uitvoering van voorzieningen voor kinderen uit arme gezinnen moet worden overgedragen aan de Stichting Leergeld Westland. Deze beslissing werd dinsdagavond genomen, ondanks de weerstand van onder anderen wethouder El Mokaddem. Hij noemde het "een niet zorgvuldig genomen besluit".

De stichting Leergeld Westland zet zich al enkele jaren in om te voorkomen dat kinderen uit arme gezinnen bijvoorbeeld geen lid zouden kunnen worden van een sportvereniging of niet zouden mee kunnen gaan op schoolreis.

De gemeente Westland kent sinds begin vorig jaar het zogeheten Kindpakket, waarmee het zelfde doel wordt nagestreefd. Er gaat geen geld naar de ouders, maar de kinderen (van 4 tot 18 jaar) krijgen bijvoorbeeld een tegoedbon voor een winterjas of een fiets. Door het bestaan van het gemeentelijke Kindpakket naast de Stichting Leergeld ontstond er hier en daar verwarring. In de visie van wethouder El Mokaddem kan de stichting vooral fungeren als aanvulling op het algemene Kindpakket.

Onvoldoende bekend

De wethouder heeft in het afgelopen jaar elke gelegenheid benut om het Kindpakket onder de aandacht te brengen. Dat sorteerde aanvankelijk onvoldoende effect, maar begint inmiddels goed door te dringen. Hadden in heel 2015 iets meer dan 600 kinderen gebruik gemaakt van het Kindpakket, nu is dat aantal al in de eerste helft van het jaar bereikt.

Het was El Mokaddem zelf, die in april meldde dat de gemeente een overdracht van het Kindpakket aan de Stichting Leergeld onderzocht. Dat onderzoek heeft echter vertraging opgelopen, omdat inmiddels door de gemeenteraad besloten is om een zogeheten Westlandpas in te voeren. Het zou daardoor ook mogelijk kunnen zijn om het Kindpakket te koppelen aan die Westlandpas, een particulier initiatief om prijskortingen te verkrijgen.

Knoop doorhakken

De meerderheid van de gemeenteraad wilde echter direct de knoop doorhakken. El Mokaddem wilde eerst alle aspecten onderzoeken die een rol spelen bij de eventuele overdracht van de uitvoering van het Kindpakket aan de Stichting Leergeld. Op de vraag, hoe lang dat zou gaan duren, antwoordde hij: "Voor het einde van dit jaar". Die tijd kreeg hij niet van een meerderheid van de gemeenteraad. Raadslid Kelly van Tol (GBW) handhaafde haar 'overdrachtsmotie' en kreeg daarbij steun van het CDA, de VVD en de LPF.

Net als de wethouder vonden Westland Verstandig, Progressief Westland, D66 en de ChristenUnie-SGP dat daarmee veel te hard van stapel wordt gelopen, maar deze fracties vormden de minderheid die het onderspit dolf.

Categorieen:
Westland Politiek