Taalhuis Westland voorziet in een behoefte
Taalhuis Westland heeft in het eerste jaar van zijn bestaan al meer dan tachtig zogeheten taalvragers verder geholpen bij het beter leren van de Nederlandse taal. Dit werd woensdag met alle vrijwilligers en andere betrokkenen gevierd in de bibliotheek van Naaldwijk.
De bestrijding van taalarmoede in het Westland is door Bibliotheek Westland opgepakt in nauwe samenwerking met de gemeente Westland, Vluchtelingenwerk, ROC Mondriaan, Stichting Lezen en Schrijven en Vitis Welzijn. "We moeten ons met elkaar realiseren dat kunnen lezen, schrijven en de Nederlandse taal spreken niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Door de inzet van het Taalhuis brengen we mensen die taalondersteuning nodig hebben samen met mensen die daarvoor iets willen betekenen", verklaart Annemieke Jansen van Vitis Welzijn.
Vrijwilligers
De Taalbalie van het Taalhuis wordt bemand door getrainde vrijwilligers die mensen op weg helpen met hun taalvragen. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en wens zoeken ze een passend taalaanbod. Dit kan om bijscholing van enkele taalvaardigheden gaan, advies voor een scholing bij een professionele organisatie, ondersteuning door een taalmaatje, het bieden van een conversatiegroep of een cursus digitale vaardigheden.
Het doorverwijzen naar andere instellingen is ook een belangrijke functie. Het Taalcafé op vrijdagmorgen is een plek waar mensen op een laagdrempelige manier elkaar ontmoeten om te praten en zo de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.