Archief
John van Trierum

John van Trierum

'Waarom krijg ik nu de schuld van jullie probleem?'

John van Trierum, eigenaar van de zogenoemde asbestboerderij in Schipluiden, pakt vanavond de laatste kans om raadsleden van de gemeente Midden-Delfland te overtuigen om niet in te stemmen met de plannen voor de boerderij. Tijdens zijn inspreekmogelijkheid zal hij voornamelijk aandacht besteden aan de situatie die ontstond toen het erf door de gemeente Delft werd overgedragen aan de gemeente Midden-Delfland in 2004. Dat blijkt uit de gepubliceerde inspreektekst.

"Uit een memo van de gemeente Delft blijkt, dat asbestproblemen op het perceel Abtswoude 52 bij de gemeente Delft bekend waren. Geadviseerd werd om saneringsmaatregelen te nemen. Waarom is er na de grondruil met de gemeente Delft gewacht tot 2010 met maatregelen?", vraagt Van Trierum. "In het memo wordt gesproken over een bedrag van vijf miljoen gulden. Waarom krijg ik nu de schuld van jullie probleem?"

'Nog te veel onduidelijkheden'

Van Trierum wordt dinsdagavond bijgestaan door Peter Smit, die twee weken geleden in de commissievergadering ook al zijn ongenoegen uitte over de gang van zaken. "Elke stap die de gemeente Midden-Delfland in deze zaak zal zetten, is onrechtmatig, omdat de schuldvraag nog niet aan de orde is geweest bij de rechtbank. Ik verzoek deze raad om met uiterste voorzichtigheid tot besluitvorming te komen, omdat er nog te veel onduidelijkheden zijn", zal Smit vanavond stellen. Zowel Van Trierum als Smit zeggen dat er verdere stappen tegen de gemeente worden ondernomen als de plannen worden aangenomen.

Sinds juni 2010 ligt er een noodverordening op de boerderij en naaste omgeving, vlak nadat er een schuur was gesloopt waarbij asbest is vrijgekomen. Door het gedwongen vertrek van de toenmalige elf bewoners en een reeks paarden vielen de inkomstenbronnen van boer Van Trierum weg. De gemeente heeft een vordering op hem die inmiddels is opgelopen tot vier ton. In juni vorig jaar werd de boer failliet verklaard.

Aankopen

Om tot een integrale oplossing van deze slepende kwestie te komen, wil het college van Midden-Delfland de gronden aankopen en deze vervolgens, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, saneren. Daarna kan het perceel een nieuwe, recreatieve bestemming krijgen. Als de boel gesaneerd is, zou het complex moeten worden ingericht als "beleefbaar (agrarisch) groen met oog voor historische landschapselementen", met mogelijk een wandelverbinding (struinpad) naar de noordelijk gelegen Tanthofkade. De raadsleden zullen vanavond hun goed- of afkeuring hiervoor geven.