Veel weerstand tegen inzetten van InBlik als jongerencentrum
Bij de commissievergadering in Maassluis over het inzetten van InBlik als open jongerencentrum en het verplaatsen van jongerencentrum Ummah Wahidah naar diezelfde locatie, werd duidelijk dat er flink wat weerstand is tegen de plannen van het college van burgemeester en wethouders. Niet alleen van de oppositie, maar ook van omwonenden en huidige gebruikers die kwamen inspreken bij de vergadering.
Een van de insprekers is bang, dat als dit plan doorgaat "InBlik wordt overgenomen door jongeren met een Marokkaanse achtergrond. Dat komt door het sterke groepsgedrag." Een andere inspreker denkt vooral dat het niet slim is om de jongeren in InBlik onder te brengen, omdat het naast een wooncomplex voor kwetsbare ouderen staat.
Ook Lisette Petronilia van de Stichting Myosotis sprak in. Volgens haar is het niet mogelijk om de jongeren die naar het centrum moeten komen te combineren met haar 'gehandicapte jongeren'. Ze zegt nu te moeten uitwijken naar De Vloot en Theater Koningshof. "Maar hoe zeker zijn we er van, dat we volgend jaar niet weer moeten gaan zwerven? Er is namelijk nog geen definitief plan gepresenteerd voor de Koningshof", aldus Petronilia.
Gevoeligheid
Leo Eijskoot van D66 vatte een deel van het dossier in enkele zinnen samen: "Er is een bepaalde gevoeligheid. Al in 2015 had het college Ummah Wahidah een nieuw onderdak moeten bieden. Dat is niet gebeurd. U creëert zelf de problemen. En dan stelt u met dit raadsvoorstel ons voor een vrijwel voldongen feit. Dit getuigt van een enorme arrogantie. De uitslag van de verkiezingen (Keijzer is wethouder namens de PvdA - red.) laat zien waar dit toe leidt", aldus Eijskoot.
Wethouder Keijzer liet weten, na te willen denken over cameratoezicht bij een te realiseren jongerencentrum, na een vraag van Corine Bronsveld van het CDA. Keijzer zei verder nog eens van gedachten te willen wisselen over de locatie met de raad, nadat Gertjan Enzerink van Maassluis Belang de indruk had geuit, dat er op slechts één locatie wordt gefocust.
Klarie Oosterman van de ChristenUnie vroeg zich af, waar alle vrijwilligers vandaan komen in het plan het college. Volgens Keijzer brengen nieuwe organisaties die zich zouden zetelen in het gebouw, ook nieuwe vrijwilligers met zich mee. Het meest opvallende was, dat de wethouder geen concreet antwoord kon geven op vragen over waarom het centrum nu precies nodig is; er ging namelijk geen enkel cijfer over de tafel. Veel van die cijfers zijn toegezegd.
Emoties
De emoties liepen hoog op tijdens de vergadering, ook bij het publiek. Halverwege de vergadering riep een man uit het publiek tegen verantwoordelijk wethouder Arnold Keijzer: "Schei toch uit man!" toen deze een vraag van de raad beantwoordde. En diezelfde man riep "Juist!", toen Jan van der Maarel van de VSP zei dat Myosotis met de rug tegen de muur is gezet. Ook aan het einde van de vergadering kon de man zich niet bedwingen: "Schei nou toch eens uit met je gelul man", beet hij de wethouder toe, toen hij zich uitliet over Myosotis.
Over twee weken wordt er verder gedebatteerd over dit onderwerp tijdens de gemeenteraadsvergadering. Dan moet ook meer duidelijk worden over de uren die voor het 'nieuwe' jongerenwerk uitgetrokken worden en de kosten. Volgens plan valt dan ook het besluit over het wel of niet inzetten van InBlik als open jongerencentrum.