Initiatiefgroep Respijthuis Westland geeft het op
De initiatiefgroep Respijthuis Westland gooit de handdoek in de ring. Haar plan voor een logeerhuis voor chronisch zieken met als doel de betrokken mantelzorgers even lucht te geven, is door de komst van een dergelijke voorziening in Ter Heijde twijfelachtig geworden. "De ontwikkelingen zoals die zich hebben voorgedaan, zijn als ontmoedigend ervaren", stelt voorzitter Anny Berendsen in een verklaring die deze week naar buiten is gebracht.
De initiatiefgroep heeft als burgerinitiatief sinds 2014 open kaart gespeeld. Zij overhandigde na een jaar onderzoek, in september 2015, een rapport aan wethouder Marga de Goeij. Doelstelling van de groep: binnen twee tot drie jaar een logeerhuis "in een huiselijke setting" openen, met vier bedden, voor uitsluitend lichamelijk chronisch zieke inwoners van Westland. De uitvoering zou moeten gebeuren door vrijwilligers. De opzet van Hospice Beukenrode heeft hierbij als voorbeeld gediend.
Andere initiatieven
Kort na de aanbieding van het rapport meldde wethouder De Goeij, dat er sprake was van nog twee andere initiatieven voor een respijthuis. Het ene was een burgerinitiatief in Maasdijk, met als vertrekpunt de beschikbaarheid van een gebouw (het voormalige Rabobankpand), het andere een initiatief van vier gemeenten (waaronder Westland) in samenwerking met enkele zorgaanbieders en ondersteund door zorgkantoor DSW.
Dat laatste initiatief kon vrij snel tot uitvoering worden gebracht in samenwerking met de bewonersvereniging Hint in Ter Heijde. Het in mei dit jaar geopende logeerhuis Strandgoed telt twaalf bedden op de tweede verdieping van het voormalige verzorgingshuis Duinhof. Het gaat om zes bedden voor dementerenden en ook zes voor lichamelijk chronisch zieken, de doelgroep van Respijthuis Westland.
En die constatering heeft de groep van Anny Berendse ontmoedigd. Ook al zijn er diverse verschillen aan te wijzen, ligt volgens haar toch concurrentie op de loer. Kan ons burgerinitiatief bij een aanbod van zoveel bedden wel levensvatbaar worden, vroeg de groep zich af. Financiering door de gemeente is tot dusver een onduidelijke zaak en sponsoring door burgerpartijen lijkt extra moeilijk te zijn geworden, omdat men kan opmerken "dat er nu toch al een dergelijke voorziening voorhanden is".
Daarom heeft de initiatiefgroep besloten de boel stop te zetten. De betrokkenen blijven overigens wel actief bij het zoeken naar verbeteringen op het gebied van mantelzorgondersteuning, onder meer door deelname aan de Klankbordgroep Respijthuis Ter Heijde.
Motie in de gemeenteraad
De fractie van Westland Verstandig wil dat het college van B en W in de toekomst ieder kleinschalig burgerinitiatief direct meldt aan de gemeenteraad en samen met de raad onderzoekt of zo'n initiatief toegevoegde waarde heeft voor de zorg in Westland. Daartoe wordt dinsdag een motie ingediend in de gemeenteraad.