Duijsens en Van der Tak botsen weer in behandeling Wateringse asbestzaak
De bestuurlijke gang van zaken rondom de Wateringse asbestzaak heeft dinsdagavond opnieuw tot spanningen geleid tussen burgemeester Van der Tak en fractievoorzitter Duijsens van Westland Verstandig. Duijsens veronderstelde - gezien zijn zeer indringende vraagstelling - dat er documenten bestaan die nog niet in beeld zijn gekomen; Van der Tak betichtte Duijsens van insinuaties.
De commissie Bestuur van de Westlandse gemeenteraad behandelde het onderzoeksrapport 'Het regende asbest'. In dat onderzoek zijn de aanpak en de nasleep van de asbestcalamiteit op 13 januari 2015 tegen het licht gehouden. In die nacht brandde een loods aan de Poeldijkseweg af, waarbij veel asbest neerdwarrelde in de wijk tussen, globaal genomen, de Ambachtsweg en het sportcomplex van VELO.
Gezondheidsrisico's
Duijsens deed het verzoek aan de burgemeester om onderzoek te laten naar de gezondheidsrisico's die bewoners van de 'asbestwijk' gelopen zouden kunnen hebben in de periode van april 2015 tot januari 2016. Van der Tak is dat echter niet van plan. Hij blijft achter de inzichten van de GGD staan en vindt dat alleen al door het instellen van zo'n onderzoek er nieuwe onrust onder de bewoners ontstaat.
De burgemeester wees er verder op, dat hij vrijwel geen ongerustheid heeft kunnen proeven bij de meest recente bijeenkomsten met bewoners. Voor individuele bewoners die op het punt van gezondheid wel met zorgen zitten, staat zijn deur altijd open om daarover met hem in gesprek te gaan en naar een oplossing te zoeken.
Permanente keet
Terugblikkend op de afwikkeling van de asbestcalamiteit zei Van der Tak, dat het goed zou zijn geweest als de gemeente permanent een informatiekeet in de wijk zou hebben gehad, waar de bewoners met al hun vragen en wensen terecht hadden gekund. Hij erkende, dat bepaald woordgebruik in sommige brieven voor meerdere uitleg vatbaar was of zelfs van een andere strekking dan bedoeld. Zo gaat het begrip 'asbestvrij' aanzienlijk verder dan 'asbestveilig'.
In rea ctie op tal van vragen uit de commissie zei Van der Tak dat "onze aanpak nog steeds recht overeind staat". "Wij hebben welbewust gekozen voor een 'middenaanpak'. Dat is meer dan wij wettelijk verplicht waren, maar onze insteek was, dat de mensen hun dagelijkse leven zo snel mogelijk moesten kunnen hervatten", aldus de burgemeester.