Archief
Namens de  gemeenteraad  ontvangt  Ben  van  der Stee  het  rapport - foto Fred van der Ende

Namens de gemeenteraad ontvangt Ben van der Stee het rapport - foto Fred van der Ende

'Te weinig contact geweest met bewoners Wateringse asbestwijk'

Er is door de gemeente Westland onvoldoende gecommuniceerd met de bewoners van de zogeheten asbestwijk in Wateringen. Dat gebeurde te veel op afstand; er was sprake van beperkte communicatie op locatie in de wijk. Dit staat in het onderzoeksrapport 'Het regende asbest', dat donderdagavond is aangeboden aan de gemeenteraad van Westland.

In het onderzoek zijn de aanpak en de nasleep van de asbestcalamiteit op 13 januari 2015 tegen het licht gehouden. In die nacht brandde een loods aan de Poeldijkseweg af, waarbij veel asbest neerdwarrelde in de wijk tussen, globaal genomen, de Ambachtsweg en het sportcomplex van VELO.

"In de aanpak van de calamiteit is hard gewerkt in een uitzonderlijke en dynamische situatie die voor velen 'de eerste keer' was", zo stellen de onderzoekers. De genomen maatregelen zijn juist geweest, als wordt gekeken naar wat hierover in de wet- en regelgeving en adviesdocumenten is vastgelegd, voegen zij er aan toe.

Knelpunten

Wel hebben zich op onderdelen knelpunten voorgedaan, onder andere door tegenvallende weersomstandigheden en slordigheden in de uitvoering van saneringswerkzaamheden en in asbestrapportages, aldus de onderzoekers. Zij stellen, dat er in te beperkte mate is ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen en verder, dat "op onderdelen van de aanpak ook andere keuzes mogelijk waren, maar dat betekent niet dat de aanpak onjuist was."

Advies

De gemeente heeft in de eerste plaats het advies gekregen om met de betrokken bewoners in gesprek te gaan over dit rapport. "Dit met als doel om resterende vragen te beantwoorden, onduidelijkheden weg te nemen en aanvullende leerpunten mee te kunnen nemen."

Onderzoeksbureau

De onafhankelijke Rekenkamercommissie Westland heeft het onderzoek laten uitvoeren door COT Instituut voor Veiligheid en Crisismanagement, dat onder meer de strandrellen in Hoek van Holland en de grote brand bij de TU in Delft heeft onderzocht.

Marco Zannoni, directeur van COT, hield een korte inleiding in de raadszaal. Hij meldde onder meer, dat de onderzoekers toegang hebben gekregen tot het complete dossier van de gemeente Westland. Verder liet hij weten, dat werkelijk iedereen die benaderd is, aan het onderzoek heeft meegewerkt.

Eerste reactie Van der Tak

Burgemeester Sjaak van der Tak van Westland zegt in zijn eerste reactie: "De overkoepelende conclusie van de onderzoekers is, dat de uitvoering van de saneringswerkzaamheden juist is verlopen. Een meer open houding richting (een deel van) de bewoners had mogelijk meer onrust en knelpunten kunnen wegnemen. Dat is wat mij betreft na eerste lezing een belangrijke aanbeveling, misschien wel de rode draad."

"Ik hoop dat het rapport de bewoners van de wijk helpt om deze roerige periode af te sluiten, want de impact op de gemeenschap is groot geweest. Een grote brand direct achter je huis, je tuin vol asbest en oprechte zorgen over gezondheidsrisico's; dat is allemaal zeer ingrijpend en maakt diepe indruk. Laten we hopen dat zoiets nooit meer gebeurt", aldus Van der Tak.