Archief

'Wij gaven geen onjuist advies aan bewoners asbestwijk'

Aan de bewoners van de asbestwijk in Wateringen is bij de vrijgave van de wijk na de sanering geen onjuist advies gegeven. Dat stelt het college van B en W van Westland in antwoord op vragen van Westland Verstandig.

Bij een calamiteit mogen particulieren geen restanten van asbest opruimen. In de periode voor de vrijgave heeft de gemeente advies ingewonnen bij milieudienst DCMR en bij de gezondheidsdienst GGD. Er is daarna geadviseerd in lijn met de adviezen die eerder in een asbestkwestie in de gemeente Roermond zijn gegeven.

De Wateringse wijk is op 14 april vrijgegeven en daarmee was er geen sprake meer van een calamiteit, aldus B en W. In strikte zin zijn asbestbrokjes zoals deze bij de brand zijn vrijgekomen, wel hechtgebonden, maar niet op de breukrandjes ervan. Een zeer strikte interpretatie van de regels betekent dus dat je als burger een dergelijk brokje niet zou mogen oprapen, want het is een gebroken stukje en daarom niet meer volledig hechtgebonden.

"Om de regels zó strikt te hanteren, achtten wij niet werkbaar en daarom hebben wij het oprapen van deeltjes toelaatbaar geacht. Ter verduidelijking het volgende voorbeeld. Conform regelgeving mag een burger zijn schuurdakje van asbestplaten slopen. Hij schroeft de platen los, verwijdert en verpakt ze volledig in plastic. Stel: bij het slopen breekt een klein stukje af. Een heel strikte interpretatie betekent dan dat de burger moet stoppen en een vakman moet inhuren. Gaat hij dat doen of neemt hij het beperkte risico?", werpt het college op.

Kortom: de regelgeving is strikt, maar voorziet niet volledig in alle mogelijke scenario's. "Wij achtten daarom de instructie, zoals deze gegeven is om de enkele stukjes die mogelijk gevonden zouden worden zelf in een zakje te doen en af te voeren, de juiste, mede omdat ook de DCMR en de GGD dat reëel vinden", verdedigen B en W zich.