Archief

Blijft het Westlands dialect bestaan?

Het Westlands dialect komt steeds minder voor. Dat constateert Henk Tetteroo, leraar Nederlands in Westland. Ouderen spreken onderling nog wel Westlands met elkaar, maar bij jongeren lijkt het een stuk minder populair. Tóch denken en hopen échte Westlanders dat het dialect nooit zal verdwijnen.

"Nee, dat mag niet", zegt meneer Voskamp. "Natuurlijk niet. Dat is veel te leuk. Het zal iets deftiger worden misschien, maar het Westlands maakt wel het Westland." Toch is het afwachten of uitdrukkingen als 'an bonke', 'moh', 'plukkie al' en 'helemaal goud' in de toekomst nog veel gebruikt zullen worden.

De Westlandse meneer Scheffers merkt veranderingen in het dialect vooral aan zijn eigen vlees en bloed. "Ik heb zestien kleinkinderen. D'r zijn erbij die ken ik met moeite verstaan. Ze gaan vlugger praten en sneller praten", vertelt hij in plat Westlands.

Volgens Henk Tetteroo, een leraar Nederlands die onderzoek deed naar het Westlandse dialect, is het niet gek dat dingen soms lijken te verdwijnen. "Het is een natuurlijke ontwikkeling en je moet daar niet verbaasd van opkijken", zegt Tetteroo. "Het is er nog steeds, maar het zou meer gewaardeerd moeten worden. Het is soms door bepaalde dingen dat er impulsen zijn om weer aandacht te hebben voor streektaal."

Categorieen:
Westland Cultuur