Motie: 'ontmoedig het oplaten van ballonnen'
Als het aan vier fracties in de Westlandse gemeenteraad ligt, was het maandag een van de laatste keren dat burgemeester Van der Tak een actieve rol speelde bij het oplaten van ballonnen. De burgemeester vervulde die rol bij de viering van Koningsdag in De Lier.
D66 Westland, Progressief Westland, ChristenUnie-SGP en Westland Verstandig komen op 19 mei met een motie om het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen. Deze fracties tellen in totaal 14 van de 39 zetels in de gemeenteraad, zodat er normaal gesproken 6 extra stemmen nodig zijn om een meerderheid te behalen.
Genoemde fracties stellen dat de ballonnen in de natuur terechtkomen en daar niet alleen een rommelig aanzien geven, maar ook een ernstig risico vormen voor dieren. Hierbij wordt tevens opgemerkt dat biologisch afbreekbare ballonnen geen alternatief zijn, omdat ook dat materiaal in de vrije natuur pas na zeer lange tijd afbreekt en ondertussen schadelijk kan zijn.
Verder wordt er op gewezen, dat onze regering in Europees verband verplicht is om maatregelen te nemen tegen vervuiling van onze kustwateren en er ook steeds meer ballonresten op onze kust aanspoelen. In de Tweede Kamer is begin december jl een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht, gemeenten op te roepen het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen.
Het college van B en W zou ondernemers en verenigingen in Westland moeten informeren over deze problematiek en hen moeten stimuleren om naar milieuvriendelijker alternatieven om te zien. Burgemeester en wethouders zouden zelf in principe geen medewerking meer moeten verlenen aan bijeenkomsten waar buiten ballonnen worden opgelaten, is de wens van de fracties.