Archief

Vijf gedenkstenen voor gedeporteerde joden

De binnenstad van Maassluis krijgt vijf zogeheten Stolpersteine, in het Nederlands te vertalen als struikelstenen. Op de stenen van 10 bij 10 centimeter is een messing plaatje bevestigd met informatie over een slachtoffer van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo'n steen wordt aangebracht voor het huis waarin het slachtoffer woonde.



Het gaat om vijf mensen uit twee families die aan de Markt en de Noordvliet woonden. Het gaat om Josep, Jetje en Bertha van Gelderen en Abraham en Rosa Colthof. De Culturele Raad Maassluis heeft het initiatief genomen om de stenen in de stad te plaatsen.



Het project Stolpersteine is van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig en is inmiddels door diverse steden in Europa overgenomen. Demnig: "Stolpersteine zijn een herinnering aan de mensen die er hebben geleefd. De steen ligt in de stoep voor hun huis. Stolpersteine brengen de mensen weer thuis, het geeft de verdrevenen hun plek terug. Zo komen zij symbolisch weer thuis."



De gemeente denkt aan april volgend jaar als de maand om de stenen te onthullen. De kunstenaar is dan in Nederland is om in Schiedam een aantal stenen te plaatsen. Het is overigens niet de bedoeling om jaarlijks een herdenking te organiseren.

Wethouder Van der Wees: "Het project is er juist op gericht dat mensen die de steen bekijken, worden herinnerd aan de gruwelijkheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Zonder koppeling aan enig moment."

Overigens is het de bedoeling dat er ook in Hoek van Holland Stolpersteine worden geplaatst. Naar verwachting zal dat in oktober gebeuren.