Archief

Snuitkever wordt preventief bestreden

De door de snuitkever geplaagde paprikatelers in het Westland kunnen toch een nieuwe teelt aanplanten. Het ministerie van Economische Zaken heeft een vrijstelling gegeven voor het gebruik van het bestrijdingsmiddel Denkavepon-50. Overigens moeten binnen het zogeheten monitoringgebied

alle kassen worden behandeld waarin paprika's, aubergines of Spaanse pepers hebben gestaan, ook al wil de tuinder overstappen op een ander gewas. LTO gaat dit controleren.

Vorige week heerste er door onduidelijkheid over de vrijstelling enige angst dat de nieuwe teelt niet op tijd zou kunnen worden aangeplant. Het ministerie wil dat er preventief wordt ontsmet, omdat niet met zekerheid alle mogelijke besmettingen op tijd kunnen worden opgespoord. De vorige vrijstelling gold alleen de besmette bedrijven. De nieuwe vrijstelling duurt tot begin april. Volgens het ministerie zijn er geen goede alternatieven voorhanden.

De grens van het monitoringsgebied loopt aan de noordkant ruwweg van de A4 langs Wateringen tot aan de kust. Aan de zuidkant loopt de grens van Monster via de Zwartendijk en het gebied bij de bloemenveiling naar de Woudseweg ten oosten van De Lier. De schadelijke snuitkever is de afgelopen maanden op zes paprikabedrijven aangetroffen. Hoe het beestje in Nederland is gekomen, is nog steeds onduidelijk.

De telers moeten alle mogelijke maatregelen nemen om de verspreiding van de snuitkever te voorkomen. Dat betekent onder meer het volgen van het Schone Start Protocol, waarbij de kas minutieus wordt schoongemaakt, feromoonvallen worden opgehangen en de temperatuur in de kassen op 20 graden Celsius wordt gehouden. Voor de toepassing van Denkavepon-50 moet een gespecialiseerd bedrijf worden ingehuurd. De kosten daarvan komen voor rekening van de telers.