Archief

Vragen over subsidie voor nieuwe zwemvereniging

Oppositiepartijen Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland zijn verbaasd dat door de gemeente Westland een subsidie van 15.000 euro is toegezegd aan zwemvereniging Westland Swimming Stars, die pas deze zomer is opgericht. Zij willen een antwoord op hun vragen daarover tijdens de dinsdag te houden raadsvergadering.

Westland Swimming Stars (WSS) is praktisch gesproken een afscheiding van Zwemvereniging Westland (ZV Westland). De breuk van ZV Westland met haar hoofdtrainer leidde tot de oprichting van WSS. De nieuwe club heeft inmiddels ongeveer 90 procent van de wedstrijdzwemmers van ZV Westland tot een overstap kunnen bewegen. WSS zegt inmiddels 70 leden te tellen, onder wie 54 wedstrijdzwemmers.

Sinds 2012 ontvangt ZV Westland jaarlijks een vaste bijdrage van ruim 106.000 euro als bijdrage in het huren van badwateruren bij diverse zwembaden in de gemeente. Behalve wedstrijdzwemmen omvat ZV Westland ook recreatief zwemmen, synchroonzwemmen en waterpolo. WSS richt zich helemaal op wedstrijdzwemmen.

De gemeente heeft beide clubs verzocht om te gaan overleggen over de verdeling van de beschikbare subsidie. Mochten de clubs er onderling niet uitkomen dan is het vanzelfsprekend aan de gemeente om een knoop door te hakken over de verdeling van de gelden.

WSS heeft bij de nationale zwembond KNZB een verzoek om aansluiting ingediend. Een besluit daarover wordt een dezer dagen verwacht.

In elk geval willen Westland Verstandig en GBW weten, op basis van welk beleid een subsidiebijdrage van 15.000 euro is toegezegd aan een vereniging die kortgeleden is opgericht. "Waarom wordt de sinds jaar en dag bestaande Zwemvereniging Westland, die zijn waarde bewezen heeft, ineens in een afhankelijke positie gemanoeuvreerd ten opzichte van de nieuwe vereniging?", is een van de andere vragen. "Had hier niet een beoordeling moeten plaatsvinden door de gemeente van de wijze waarop de afsplitsing heeft plaatsgevonden?", willen de fracties ook nog weten.

Categorieen:
Westland Politiek