Archief

Nieuwe zwemclub heet Westland Swimming Stars

Als alles volgens het plan van de initiatiefnemers verloopt, is er binnen het Westland volgende week een tweede zwemclub actief. Zeker enkele tientallen zwemmers hebben zich losgemaakt van de afdeling Wedstrijdzwemmen van ZV Westland. De nieuwe club heeft zich bij de landelijke koepel KNZB aangemeld als Westland Swimming Stars (WSS).

De directe aanleiding voor de afsplitsing was het besluit van het algemeen bestuur van ZV Westland om de samenwerking met hoofdtrainer Rob Heyder op te zeggen. Over de reden(en) wil geen van beide partijen mededelingen doen. Een aanzienlijk aantal trainers heeft zich solidair verklaard met Heyder en is opgestapt. Ook het bestuur van de afdeling Wedstrijdzwemmen gaf er de brui aan.

Presentatieavond

De nieuwe zwemvereniging is dinsdagavond gepresenteerd. Er waren ruim 65 belangstellenden op de bijeenkomst afgekomen. Dinsdagmiddag telde de nieuwe club volgens het bestuur 48 leden, onder wie 36 actief zwemmend. Die laatste groep moet zeker 45/50 worden, het streven is 60 zwemmers. WSS gaat dezelfde contributie hanteren als ZV Westland. Aan de belangstellenden werd duidelijk gemaakt dat alle opstartkosten door sponsoring zijn gedekt. De trainers krijgen in de aanvangsfase nog geen vergoeding.

Bij de gemeente Westland moet nog medewerking worden verkregen voor financiƫle steun bij het huren van 'badwater'. Die steun is praktisch gesproken essentieel, want het gaat om circa driekwart van de huurprijs. WSS heeft voor haar trainingen een principe-overeenkomst bereikt met zwembadenexploitant Optisport. De trainingen kunnen vanaf komende week op bepaalde uren worden gehouden in Maesemunde ('s-Gravenzande) en De Hoge Bomen (Naaldwijk).

Woordvoerder Ruud Pondman van WSS wees er op dat ZV Westland respectvol had gereageerd op het doorzetten van het plan om een nieuwe zwemclub op te richten. De verhoudingen zijn volgens hem zelfs zodanig dat als de nieuwe club uiteindelijk niet kan starten, de zwemmers zonder meer kunnen terugkeren naar ZV Westland.The Hague Swimming

ZV Westland wil haar afdeling Wedstrijdzwemmen redden door een samenwerking aan te gaan met The Hague Swimming, die onder meer de benodigde trainers kan leveren. Over die samenwerking zijn in de zomervakantie twee informatiebijeenkomsten belegd. Feit is dat tientallen zwemmers in tweestrijd verkeren over de vraag 'blijven of overstappen'.