Archief
Archief VV Lyra 1

Archief VV Lyra 1

Probleemvelden Lyra blijven nog een jaar liggen

De twee problematische kunstgrasvelden bij de Lierse voetbalvereniging Lyra kunnen deze zomer toch niet worden vervangen. Dat laat voorzitter Sjaak Scheffers weten in zijn column op de clubwebsite. De gemeente Westland had dit wel toegezegd, maar "door miscommunicatie en vormfouten is er nooit actie ondernomen". De werkzaamheden zijn nu met een jaar opgeschoven.

De velden zijn in september 2015 aangelegd, maar bleken al snel zeer slecht bespeelbaar door grote gaten en slijtageplekken. En dat terwijl het zou gaan om nieuwe, duurzame kwaliteitsvelden uit Italiƫ. 'Dankzij de nieuwe velden naar een hoger niveau', was zelfs de doelstelling. Dat doel kon echter niet worden waargemaakt.

De vervanging van de velden bleek onder de garantie te vallen, dus was het de bedoeling om dit al in september 2016 te doen. Doordat de aannemer 'zijn zaken niet op orde' had, is dat echter geruime tijd uitgesteld. Door het herhaaldelijk repareren van de velden kon er wel gewoon op worden gevoetbald.

De beheerstichting van het sportpark en de gemeente, eigenaar van de velden, hebben de afgelopen tijd samen met de leverancier gewerkt aan een 'juiste oplossing'. In maart dit jaar zegde de gemeente toe dat de velden deze zomer eindelijk konden worden vervangen. Dit lukt nu dus toch niet, door 'miscommunicatie en vormfouten'. "Dit is uiteraard zeer betreurenswaardig, maar wel een voldongen feit", schrijft Scheffers.

Herfst

De nieuwe wethouder heeft Lyra laten weten dat vervanging in de herfst wel mogelijk is, maar dat is niet wenselijk. "Weersomstandigheden in de herfst kunnen vertragend werken en ook de intensiviteit van het gebruik van de velden is niet in ons voordeel. Bij tegenslag kun je zomaar een vertraging van een paar weken oplopen en die ruimte is er simpelweg gewoon niet.

Er is daarom gekozen om de velden nu in de zomer van 2019 te vervangen. "Onderzoek heeft uitgewezen dat we nog wel een seizoen kunnen met de velden, waarbij gemeente Westland regelmatig de kwaliteit van de velden in de gaten houdt en zo nodig repareert."

Reactie gemeente Westland

Een woordvoerster van de gemeente Westland laat desgevraagd weten: "Er loopt een juridisch traject over de aansprakelijkheid voor de kwaliteit van de kunstgrasvelden. De juridische gang van zaken is de reden van de vertraging. Inmiddels werken we in goed overleg met Lyra aan een adequate oplossing."

Categorieen:
Westland Sport