Archief
KNNV

KNNV

Veel minder kikkers en padden overgezet

Er zijn in het afgelopen voorjaar tijdens de paddentrek veel minder amfibieƫn naar de overkant van de weg geholpen dan in het jaar ervoor. En dat terwijl de periode waarin de 300 tot 400 vrijwilligers actief waren tien dagen langer was dan in 2018. Dat schrijft de KNNV-afdeling Delfland in haar verslag.

De paddentrek duurde dit jaar van 22 februari tot en met 6 april. In die 34 dagen zijn op totaal 16 locaties 8.177 padden, kikkers en salamanders levend of dood overgezet. Vorig jaar waren dat er liefst 14.992, al gaf de KNNV toen wel aan dat dat een recordjaar was.

In onze regio waren vrijwilligers actief in Maasland, Hoek van Holland, de Zuidbuurt in Maassluis en in Monster. In totaal werden daar 1.728 amfibieƫn naar de overkant geholpen, tegen 2.994 vorig jaar. Bekijk de complete cijfers voor onze regio onderaan dit bericht.

Er wordt al jaren gezegd dat het aantal locaties waar veel padden en salamanders voorkomen afneemt. Dit heeft onder meer te maken met de invloed van het verkeer en door de grotere aanwezigheid van natuurlijke vijanden als de karper en Amerikaanse rivierkreeft. Ook de droge zomer van 2018 wordt aangemerkt als mogelijke oorzaak van de afname.

Eerder dit jaar besteedde natuurkenner Heleen Verduijn ook al aandacht aan de afname van het aantal kikkers en padden.