In Westland relatief meeste elektrische auto's, maar populariteit neemt af
Bijna 3,5 procent van alle auto's in Westland is elektrisch. Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor het wegverkeer. Toch lijkt de interesse voor elektrisch rijden steeds meer af te nemen.
Voor het eerst in jaren is de groep die niet van plan is elektrisch te gaan rijden (28 procent) groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel van plan is (27 procent), meldt de ANWB op basis van de Elektrisch Rijden Monitor 2023. De kosten vormen een grote drempel; daarbij gaat het zowel om de gebruikskosten en het aankoopbedrag. Het gat tussen het gemiddelde aankoopbedrag van een elektrische auto (45.850 euro) en het bedrag dat kopers gemiddeld willen uitgeven aan een elektrische auto (31.699 euro) is groot.
"We zien dat de prijs en de onzekerheid daarover het grootste struikelblok is voor een verdere opmars van de elektrische auto. Zo krijgen wij veel vragen over de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's", zegt ANWB-directeur Marga de Jager. "Op dit moment zijn elektrische auto's vrijgesteld van belasting, maar met de huidige regeling vanaf 2026 niet meer. En omdat elektrische auto's zwaar zijn door hun accupakket, kan de motorrijtuigenbelasting een flinke kostenpost worden voor eigenaren van elektrische voertuigen."
Lees meer
Nederland bij kopgroep elektrisch rijden
Nederland behoort binnen Europa tot de vijf landen met het grootste aandeel elektrische auto's. Alleen Noorwegen (23 procent), Zweden (6 procent), IJsland (9 procent) en Denemarken (5,8 procent) doen het beter. In Nederland is 4,9 procent van alle auto's elektrisch.
In onze regio ligt dat percentage nog wel wat lager. In Westland rijden nu 2.538 elektrische auto's rond; dat is 3,47 procent van alle auto's in de gemeente. In Midden-Delfland (3,43 procent) ligt dat aandeel net iets lager. In Maassluis (2,12 procent) lijkt de behoefte aan een elektrische auto het kleinst.
De meeste auto's met elektriciteit als energiebron zijn in de gemeente Ouder-Amstel geregistreerd: daar rijdt 29 procent van de auto's op elektriciteit.
Aantal openbare laadpunten blijft toenemen
Het opladen van je elektrische auto wordt overigens steeds makkelijker, want er komen steeds meer laadpalen bij. In Westland steeg het aantal openbare laadpalen in het afgelopen jaar van 492 naar 657. Maassluis heeft nu 264 publiek toegankelijke palen (een jaar geleden 186) en Midden-Delfland 144 (begin 2023 104). Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur.