Archief
Signbiblio

Signbiblio

Veel minder fietsen gestolen in Naaldwijk, maar andere plaatsen zien aantal stijgen

In 2023 zijn er in onze regio 688 fietsen gestolen. Dat is iets minder dan de 695 een jaar eerder, maar die daling komt met name door een positieve ontwikkeling Naaldwijk. Dat blijkt uit nieuwe politiecijfers.

In Naaldwijk ging het aantal fietsendiefstallen van 203 in 2022 naar 116 in 2023. Een daling van ruim 40 procent. Ook in Ter Heijde, Honselersdijk en Poeldijk werden minder fietsen gestolen, maar die daling was niet zo groot als in Naaldwijk.

Meeste fietsen gestolen in Maassluis

Maassluis zag het diefstalcijfer de afgelopen twee jaar weer wat dalen, maar kent nu een flinke stijging. Het aantal van 169 gestolen fietsen is bovendien het hoogste aantal sinds 2016. Maassluis is daarmee koploper in onze regio. Na Naaldwijk is 's-Gravenzande met, net als in 2022, 66 gestolen fietsen de nummer drie in de lijst.

De kustdorpen 's-Gravenzande, Hoek van Holland en Monster zagen het aantal fietsendiefstallen pieken in de warmere maanden mei, juni en juli. Dat kan voor een deel te maken hebben met het strandbezoek. Na een bijzonder nat augustus hadden we in september weer prima weer en met name in 's-Gravenzande en Hoek van Holland zie je dat ook terug in de diefstalcijfers. Opvallend is dat er de vierde kustplaats Ter Heijde amper fietsen worden gestolen. Dieven waren hier alleen actief van juni tot en met oktober.

Bewaakte fietsenstalling

In Ter Heijde komt dit jaar mogelijk een bewaakte fietsenstalling. Dat liet wethouder Pieter Varekamp eerder al weten. De stalling moet komen bij de Strandweg en wordt dan beheerd door Biesieklette. Varekamp noemde het aantal fietsendiefstallen langs de kust eerder "onwenselijk, omdat wij fietsen als vervoersmiddel graag willen stimuleren en fietsendiefstal daar een negatief effect op heeft."

Dat de eerste bewaakte fietsenstalling langs de kust waarschijnlijk in Ter Heijde komt, is overigens niet zo gek. De gemeente Westland wil op drukke stranddagen automobilisten uit het dorp weren. Ter Heijde is immers niet ingericht voor het verwerken van grote hoeveelheden verkeer. In plaats daarvan worden strandgangers gestimuleerd om zoveel mogelijk met de fiets te komen.