Archief
WOS

WOS

Op drukke dagen gaat Ter Heijde 'op slot'

Op drukke stranddagen gaat Ter Heijde 'op slot'. Het is dan niet mogelijk voor strandbezoekers om te parkeren.

Dit heeft het Westlandse college besloten als reactie op de problemen die ontstaan, omdat Ter Heijde niet is ingericht voor het verwerken van grote hoeveelheden verkeer. Via borden zullen strandbezoekers erop worden geattendeerd dat er een parkeerverbod geldt in het dorp. Verkeersregelaars zullen hardleerse automobilisten de weg versperren en de gemeente zal ook via de sociale media bezoekers oproepen niet meer met de auto naar het strand te komen. Verkeersregelaars komen er ook bij de andere strandslagen.

Het is noodzakelijk dat zoveel mogelijk bezoekers van het strand met de fiets of lopend naar het strand komen, aldus het college in een brief aan de gemeenteraad. "Hiermee zorgen we ervoor dat de drukte richting de stranden getemperd wordt en de verkeerssituatie bij de stranden veiliger wordt." De verwachting is dat het verkeer richting de Westlandse stranden toeneemt, omdat de parkeertarieven in Westland aanmerkelijk lager liggen dan elders langs de kust. Daardoor wordt Westland aantrekkelijker om te bezoeken. En toenemende drukte leidt tot een verergerde problematiek, aldus het college.

In 2024 moeten er volgens het college structurele maatregelen komen. Dit jaar wordt gebruikt om een goed beeld te krijgen waar de grote knelpunten zitten in de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en (parkeer)overlast. Voor de jaren daarna is het college bezig "met een verkenning van extra maatregelen om uit te rollen ten behoeve van de bereikbaarheid van de Westlandse stranden en de veiligheid op de wegen ernaartoe. We werken aan een maatregelenpakket waarin een aantal scenario's is uitgewerkt, zodat maatregelen op een logische wijze kunnen worden uitgerold", zo staat in de brief te lezen.