Archief
Thierry Schut

Thierry Schut

Maatregelen tegen Westlandse onruststokers in aanloop naar jaarwisseling

In aanloop naar de jaarwisseling heeft burgemeester Arends van Westland tot nu toe aan negen personen een last onder dwangsom opgelegd om te voorkomen dat zij zich opnieuw misdragen. Een deel van de dwangsommen is opgelegd voor het bezit en afsteken van illegaal vuurwerk op verschillende plekken.

Ook mensen die de openbare orde hebben verstoord tijdens bijvoorbeeld de feestweken of de intocht van Sinterklaas in De Lier of deel uitmaken van overlastgevende groepen jeugd hebben een last onder dwangsom ontvangen. De dwangsommen variëren van 1.000 tot 10.000 euro. "Het opleggen van bestuurlijke maatregelen vormt een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van de politie, het openbaar ministerie en de gemeente op de jaarwisseling. Doel is de negatieve kanten van de jaarwisseling zoveel mogelijk in te perken, zodat er echt sprake is van een feest", aldus de gemeente.

Gebiedsverboden en waarschuwingen

Naast de lasten onder dwangsom legde de burgemeester aan een drietal personen een gebiedsverbod op, omdat de inschatting is dat hun aanwezigheid in een bepaald gebied tijdens de komende jaarwisseling leidt tot ordeverstoringen. Vijf Westlanders ontvingen een waarschuwingsbrief in verband met betrokkenheid bij vuurwerkoverlast. Bij herhaling gaat de burgemeester over tot handhavend optreden.

Verder heeft de burgemeester 19 Westlanders een herinneringsbrief gestuurd. Die brieven zijn gericht aan mensen die bij de jaarwisseling 2022/23 een gebiedsverbod of een dwangsom opgelegd hebben gekregen voor bezit/verkoop van illegaal vuurwerk of vernielingen in de openbare ruimte. In de brieven herinnert de burgemeester hen eraan dat de vorig jaar opgelegde dwangsommen nog steeds gelden en dat hij niet zal schromen handhavend op te treden.

Politieactie

Vorige week heeft de politie bij controle in een aantal woningen en bedrijfspanden in Westland 176 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. De burgemeester treft ook hierop bestuurlijke maatregelen.

De politie kwam de meeste overtreders op het spoor door meldingen van inwoners. "De opslag van grote hoeveelheden professioneel vuurwerk in een woonomgeving is zeer gevaarlijk. Daarom wordt dit zowel bestuurlijk als strafrechtelijk keihard aangepakt. Een last onder dwangsom is bedoeld om herhaling van de overtreding te voorkomen", aldus de gemeente.

Categorieen:
Nieuws 112 Westland