Archief
WOS / Jay Koek

WOS / Jay Koek

Demonstranten bekogeld met zwaar vuurwerk bij intocht: negen aanhoudingen

Demonstraten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zijn zaterdagmiddag bij hun demonstratie in De Lier bekogeld met zwaar vuurwerk en eieren. De politie moest ingrijpen en heeft verspreid over de dag 9 aanhoudingen verricht.

In de ochtend werden al vier personen aangehouden in De Lier, die ervan verdacht worden meerdere politiecamera’s in de Hoofdstraat te hebben vernield. Ook werden drie personen aangehouden die na doorzoeking van een voertuig verschillende slagwapens bij zich bleken te hebben. Een persoon werd aangehouden voor het afsteken van illegaal vuurwerk, een ander voor openlijke geweldpleging.

De demonstranten van KOZP werden door grote groepen voorstanders van Zwarte Piet bekogeld met eieren en zwaar vuurwerk. Voor zover bekend raakte er niemand gewond. De Mobiele Eenheid (ME) van de politie moest een linie vormen om confrontatie tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet te voorkomen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

WOS / Jay Koek

In een reactie op de onrust bij de intocht laat burgemeester Arends het volgende weten:

"De sinterklaasintocht in De Lier en daarmee samenhangende demonstratie van Kick Out Zwarte Piet hebben zonder ernstige wanordelijkheden plaatsgevonden. Wel moest de ME in actie komen richting tegendemonstranten, omdat zij de demonstranten van KOZP op de door de gemeente aangewezen demonstratielocatie bekogelden met eieren en vuurwerk."

Rond 15.00 uur vertrok KOZP uit het dorp, dat ging niet zonder slag of stoot. De politie moest opnieuw ingrijpen zodat voorstanders van Zwarte Piet niet bij de demonstranten van KOZP konden komen. Nadat KOZP vertrok, keerde de rust in het dorp snel terug. De politie doet verder onderzoek.

WOS / Jay Koek

Categorieen:
Nieuws 112 De Lier Westland