Archief
Signbiblio

Signbiblio

In Midden-Delfland wonen meeste jongvolwassenen nog thuis

Van alle jongvolwassenen in onze regio wonen die in Midden-Delfland gemiddeld het vaakst nog bij hun ouders. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In deze gemeente woont zo'n 86 procent van de 20- tot 25-jarigen nog thuis en bij de 25- tot 30-jarigen gaat het om ruim een derde. In Westland en Maassluis ligt dat aandeel iets lager.

In Midden-Delfland klagen jongeren al langer over het gebrek aan betaalbare woningen. De afgelopen jaren zijn er ook relatief weinig huizen gebouwd. In het coalitieakkoord is afgesproken om tot 2030 jaarlijks gemiddeld 75 woningen te bouwen, maar ook daar is tot nu toe nog niet heel veel van terecht gekomen. Wel is afgesproken dat in elk bouwplan tenminste 60 procent van alle huizen betaalbaar moet zijn of in de sociale sector moet vallen. Zo is in het vernieuwde centrumplan van Den Hoorn geregeld dat er zes woningen in de sociale huursector komen en 28 middeldure huurappartementen.

Twintig jaar geleden

Landelijk gezien wonen jongvolwassenen vaker thuis dan twintig jaar geleden, meldt het CBS. In 2003 woonde bijna 50 procent van de 21- tot 24-jarigen bij de ouder(s) thuis, in 2023 was dat bijna 58 procent. Onder 18- tot 21-jarigen nam het percentage thuiswonenden vooral na 2015 snel toe. Deze toename valt samen met de invoering van het leenstelsel. Uit onderzoek blijkt dat vanaf 2015 vooral hbo- en wo-studenten minder vaak uit huis gingen dan in de jaren daarvoor.