Archief

Raad van State moet zich buigen over 'te hoge' appartementengebouwen in Maasland

De bouw van 108 nieuwe woningen in Maasland laat even op zich wachten. Twee verenigingen hebben bij de Raad van State beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan Maaslandse Zoom.

De Historische Vereniging Maasland en de Midden-Delfland Vereniging zijn het niet eens met de hoogte van een appartementencomplex achter in het gebied. Het gebouw moet 17,5 meter hoog worden en dat is volgens hen niet passend in het dorp. Bovendien zou het in strijd zijn met de omgevingsvisie van Midden-Delfland. Daarin staat dat woongebouwen in principe nooit meer dan vier bouwlagen hoog worden; dit zou neerkomen op maximaal 12 meter. Ook het tweede appartementengebouw zou volgens de verenigingen met 14,5 meter te hoog worden.

De twee verenigingen maakten tijdens de commissie- en raadsvergadering al bezwaar tegen het plan, maar een ruime meerderheid van de raad stemde eind september vóór. "Intussen hebben tientallen verontruste Maaslanders bij de Historische Vereniging Maasland aan de bel getrokken. Zij zijn fel gekant tegen deze hoogbouw en spreken van een 'onverteerbare aantasting van het dorpsgezicht'", zo is te lezen in een persbericht.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak bij de Raad van State dient.

Maaslandse Zoom

De nieuwe wijk Maaslandse Zoom moet worden gebouwd tussen de Hofsingel, de begraafplaats, Lentiz Maasland, een stuk weiland/bos, de voetbalvelden en de Commanderij. Van de 108 woningen valt 30 procent in de sociale huursector.

De wijk is opgebouwd in drie delen: Vooraan komt 't Landje; een boerenerf aan de Hofsingel als landelijke/agrarische entree. Hier moeten vrijstaande eigentijdse woningen komen die bestaan uit één laag met een kap.

Het middengebied wordt De Slagen genoemd. Dit gebied krijgt lange zichtlijnen en vormt de 'groen centrale as'. Hier komt ruimte om water tijdelijk vast te houden, maar ook een plek om te spelen, actief te worden en samen te komen. De woningen direct grenzend aan 't Landje hebben dezelfde kapvormen en bestaan uit één laag met een kap. Verderop loopt dit op naar twee lagen met een kap.

Het achterste deel heeft in het plan de naam De Uitkijk gekregen; dit is de nieuwe dorpsrand aan het open landschap. Het is de bedoeling om hier de twee (vrije sector) appartementencomplexen te bouwen. Die vormen een directe verbinding tussen de woonwijk en het buitengebied, waar ook het nieuwe voedselbos komt.