Archief

Nieuwbouwwijk in Maasland mag er komen

Maasland wordt uitgebreid met 108 woningen. De gemeenteraad van Midden-Delfland ging dinsdagavond akkoord met het bestemmingsplan Maaslandse Zoom. Daarin staat ook een, omstreden, appartementencomplex van 18 meter hoog gepland.

De nieuwe wijk moet worden gebouwd tussen de Hofsingel, de begraafplaats, Lentiz Maasland, een stuk weiland/bos, de voetbalvelden en de Commanderij. Van de 108 woningen valt 30 procent in de sociale huursector.

De wijk is opgebouwd in drie delen: Vooraan komt 't Landje; een boerenerf aan de Hofsingel als landelijke/agrarische entree. Hier moeten vrijstaande eigentijdse woningen komen die bestaan uit één laag met een kap.

Het middengebied wordt De Slagen genoemd. Dit gebied krijgt lange zichtlijnen en vormt de 'groen centrale as'. Hier komt ruimte om water tijdelijk vast te houden, maar ook een plek om te spelen, actief te worden en samen te komen. De woningen direct grenzend aan 't Landje kennen dezelfde kapvormen en bestaan uit één laag met een kap. Verderop loopt dit op naar twee lagen met een kap.

Het achterste deel heeft in het plan de naam De Uitkijk gekregen; dit is de nieuwe dorpsrand aan het open landschap. Het is de bedoeling om hier twee (vrije sector) appartementencomplexen te bouwen. Die vormen een directe verbinding tussen de woonwijk en het buitengebied, waar ook het nieuwe voedselbos komt.

Bijna 18 meter hoog

De Historische Vereniging Maasland en de Midden-Delfland Vereniging zijn niet blij met die appartementencomplexen; zij vinden de hoogte (bijna 18 meter) niet passen in een 'landelijk dorp'. "Het worden de hoogste woongebouwen in het dorp, nog eens 6 meter hoger dan bijvoorbeeld de appartementen in de Boumare", liet de historische vereniging eerder weten.

De gemeenteraad heeft dinsdagavond in de plannen laten opnemen dat slechts één van die gebouwen een maximale hoogte krijgt van 17,5 meter. Het tweede pand wordt niet hoger dan 14,5 meter. Dat was volgens wethouder Wendy Renzen overigens altijd al de bedoeling, maar was blijkbaar in de tekeningen niet zo omschreven.

Een meerderheid van de raad stemde in met de plannen, alleen Mijn Partij ging niet akkoord.

Woudselaan

Tijdens de raadsvergadering is ook gesproken over de plannen om 30 (dure) woningen te bouwen langs de Woudselaan in Den Hoorn. Ook daar is (in meerderheid) akkoord voor gegeven. Een aantal fracties baalde ervan dat er geen betaalbare woningen komen. De wethouder noemde het een 'kansloze vraag' om in dit stadium de projectontwikkelaar te verzoeken om de plannen om te gooien. De afspraken tussen gemeente en ontwikkelaar dateren immers al van vele jaren geleden.