Archief
Fotobewerking Hist. Vereniging Maasland

'Gebouwen van 18 meter hoog passen niet in Maasland'

De Historische Vereniging Maasland en de Midden-Delfland Vereniging zijn fel gekant tegen de mogelijke komst van twee 18 meter hoge appartementencomplexen in Maasland. Die zouden niet passen in 'een landelijk dorp'.

De beoogde gebouwen komen in de nieuwe woonwijk Maaslandse Zoom. In het gebied tussen de Hofsingel, de begraafplaats, Lentiz Maasland, een stuk weiland/bos, de voetbalvelden en de Commanderij moeten in totaal 108 woningen komen. Aan de achterkant van dat gebied komen twee appartementengebouwen, beide met een hoogte van 18 meter.

"Het worden de hoogste woongebouwen in het dorp, nog eens 6 meter hoger dan bijvoorbeeld de appartementen in de Boumare", schrijft de Historische Vereniging Maasland in een persbericht. De hoogte zou niet passend zijn "in een landelijk dorp en zeker niet binnen het Provinciaal beschermde landschap. De kolossen zullen tot ver in de omtrek zichtbaar zijn. Zij steken bijvoorbeeld 10 meter uit boven de schoolgebouwen van Lentiz. Het vertrouwde dorpsaanzicht met de twee kerktorens zal voorgoed veranderen". De Historische Vereniging diende, net als de Midden-Delfland Vereniging, eerder al zienswijze in, maar die werd door het college van B en W afgewezen.

Het vertrouwde dorpsaanzicht met de twee kerktorens zal voorgoed veranderen.

Historische Vereniging Maasland

"Wanneer je vanaf de Commandeurspolder naar het dorp kijkt, dan zul je daar die twee gebouwen gelijk ontwaren. En dan zal je denken: Is dat de rand van een stad? Nee, dat zou Maasland moeten zijn", zei inwoner Piet Houtenbos vorige week tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad al. Hij sprak in namens de twee verenigingen.

Eerder afgesproken

Dat er appartementencomplexen van een dergelijke hoogte mogen komen, is al eerder afgesproken in het zogenoemde 'gebiedspaspoort'. Dit plan is eind 2020 al vastgesteld door de gemeenteraad en geldt als 'leidraad' voor de ontwikkeling van de woonwijk. Daar refereerde ook wethouder Wendy Renzen vorige week aan. "In het gebiedspaspoort stond dit al: dat bij één appartementengebouw vijf lagen zouden komen, waarvan er één in de kap zit, en dan halfverdiept parkeren. Zo kom je tot deze hoogte. Vervolgens heeft deze raad ook een stedenbouwkundig ontwikkelingskader vastgesteld, waarin dit allemaal is opgenomen", aldus Renzen.

Vooral CDA, OGP en de ChristenUnie lieten tijdens die vergadering weten tegen de bouwhoogte te zijn, al gaf CDA-fractievoorzitter Rob Zwaard aan dat hij zich had neergelegd bij het eerder genomen democratisch besluit.

Komende dinsdag wordt in een raadsvergadering het definitieve besluit genomen.