Archief
Schetsontwerp Wissing

Deel omwonenden: Participatietraject Maaslandse Zoom is mislukt

Omwonenden van de beoogde nieuwbouwlocatie Maaslandse Zoom zijn niet blij met de manier waarop zij zijn betrokken bij de totstandkoming van een zogenoemd gebiedspaspoort.

Het college van B en W ziet in het gebied tussen de Hofsingel, de begraafplaats, Lentiz Maasland, een stuk weiland/bos, de voetbalvelden en de Commanderij kansen voor tachtig woningen. Om de randvoorwaarden daarvoor vast te stellen, werden omwonenden via een klankbordgroep in een adviserende rol betrokken. Maar dat participatietraject is - in tegenstelling tot wat wethouder Wendy Renzen vindt - volgens een deel van de bewoners "volledig mislukt".

Drie van hen uitten vanavond hun onvrede tijdens een gemeenteraadsvergadering. Volgens hen zijn bepaalde keuzes die zijn gemaakt niet goed beargumenteerd en zijn meerdere vragen onbeantwoord gebleven. "Voor de omwonenden belangrijke onderwerpen als zichtlijnen, dakhoogten en de groene buffer zijn onduidelijk gebleven", aldus Dick Bouwhuis, bewoner van de Haardstede.

In een reactie liet Renzen weten niet tegemoet te kunnen komen aan alle wensen. "Bovendien kwamen de belangen tussen de verschillende omwonenden en klankbordgroepleden niet altijd overeen", aldus de wethouder. "Maar ik vind echt dat we wel degelijk geluisterd hebben naar hun ideeën en inzichten."

Renzen benadrukte nog maar eens dat het plan nog lang niet in beton gegoten is. "Het gebiedspaspoort is een plan op hoofdlijnen. De ontwikkelaar gaat nu een stedenbouwkundig plan maken en daarna een bestemmingsplan ontwikkelen." In dat proces wordt nog verder gekeken naar het creëren van zichtlijnen en het aantal te ontwikkelen woningen. De bewoners worden daarbij betrokken.

De gemeenteraad stemde unaniem in met het gebiedspaspoort.