Archief

Honderd woningen in groene woonwijk Maaslandse Zoom

Nieuwbouwgebied de Maaslandse Zoom in Maasland wordt een groene woonwijk met 104 woningen

Het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan zijn vanavond aan de gemeenteraad van Midden-Delfland gepresenteerd. Later deze maand moet de raad er akkoord over geven.

De Maaslandse Zoom is het gebied tussen de Hofsingel, de begraafplaats, Lentiz Maasland, een stuk weiland/bos, de voetbalvelden en de Commanderij. Het is tevens de laatste grote woningbouwlocatie in Midden-Delfland. De gemeente kan hier een aanzienlijk deel van de voor Maasland gewenste 160 nieuwe woningen realiseren.

Uit de plannen wordt duidelijk dat van de 104 nieuwe woningen, er 32 in de sociale sector vallen. De helft daarvan is sociale huur en de andere helft sociale koop (tot 203.000 euro). Tien woningen komen in de categorie betaalbare koop (tot 325.000 euro). Er staan in het plan ook acht levensloopbestendige woningen ingetekend.

Drie delen

De nieuwe woonwijk gaat bestaan uit drie delen. Vooraan komt 't Landje; een boerenerf aan de Hofsingel als landelijke/agrarische entree. Hier moeten vrijstaande eigentijdse woningen komen die bestaan uit één laag met een kap.

Het middengebied wordt De Slagen genoemd. Dit gebied krijgt lange zichtlijnen en vormt de groen centrale as. Hier komtvruimte om water tijdelijk vast te houden, maar ook een plek om te spelen, actief te worden en samen te komen. De woningen direct grenzend aan ‘t Landje kennen dezelfde kapvormen bestaan uit één laag met een kap. Verderop loopt dit op naar twee lagen met een kap.

Het achterste deel heeft in het plan de naam De Uitkijk gekregen; dit is de nieuwe dorpsrand aan het open landschap. Het is de bedoeling om hier twee (vrije sector) appartementencomplexen te bouwen. Die vormen een directe verbinding tussen de woonwijk en het buitengebied, waar ook het nieuwe voedselbos komt.

Er komt één in- en uitgang in de wijk, bij de Hofsingel. Wel komt er een aparte weg waar hulpdiensten in geval van nood gebruik van kunnen maken, bij de sportvelden van MVV'27.

Het is de bedoeling dat er op basis van deze plannen nog vóór 1 juli 2022 een ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt.