Archief
Rijk Zwaan

Rijk Zwaan: ruim tien procent meer omzet in afgelopen boekjaar

In het boekjaar 2022/2023 steeg de netto-omzet van de Westlandse groenteveredelaar Rijk Zwaan met 11 procent naar 593 miljoen euro; de omzetstijging vond plaats in vrijwel alle gewassen en regio's waar het bedrijf actief is.

Het bedrijfsresultaat is door de omzetstijging, ondanks de sterk gestegen personeelskosten en overige bedrijfskosten, licht gestegen. Door de hoge koersverliezen nam de nettowinst wel af. Ben Tax, directielid Rijk Zwaan: "Elk jaar investeren we zo’n 30 procent van onze omzet in onderzoek en ontwikkeling. Dit boekjaar was dat 180 miljoen euro. Momenteel hebben we 29 gewassen in ons productaanbod."

Toekomstgericht

Rijk Zwaan kijkt als veredelaar zes tot zestien jaar vooruit, omdat dit de gemiddelde tijd is die nodig is voor de ontwikkeling van een nieuw groenteras. Tax hierover: "Met het oog op de toekomst hebben we in het boekjaar 2022/2023 onze onderzoeks- en verdelingslocaties in Zuid-Spanje uitgebreid. Hier richten we ons op het ontwikkelen van groenterassen die geschikt zijn voor een steeds droger en warmer mediterraan klimaat. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van een nieuwe veredelingsfaciliteit in Brazilië voor gewassen voor een tropisch klimaat. Ondertussen breiden we in Dinteloord onze faciliteit uit om ons recent gestarte veredelingsprogramma voor kleinfruit te huisvesten."

Rijk Zwaan introduceerde dit jaar onder andere tomatenrassen met een hoge resistentie tegen het beruchte tomatenvirus ToBRFV.

De jaarrekening van Rijk Zwaan is donderdag op 9 november 2023 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.