Archief
WOS/Jelle Gardien

WOS/Jelle Gardien

Tomatenras bestand tegen zeer gevreesd plantenvirus: 'Rust terug bij tuinders'

Zadenveredelaar Rijk Zwaan heeft een tomatenras ontwikkeld dat resistent is tegen het door tuinders zeer gevreesde Tomato Brown Rugose Fruit Virus.

Tomatenkwekers hebben al jaren last van het Brown Rugose-virus, een zich snel verspreidend plantenvirus dat een grote invloed heeft op de wereldwijde productie én distributie van tomaten. Maar er is hoop. De afgelopen zes jaar is RijkZwaan bezig geweest om een tomatenras te ontwikkelen dat resistent is tegen het virus.

"Het is een heel gemeen virus dat in 2014 is opgedoken in Jordanië", laat cropspecialist van Rijk Zwaan Ben Zwinkels weten. "Het virus heeft zich vliegensvlug verspreid over de hele wereld. Als je een aantasting door het virus hebt, dan kan dat kwaliteitsproblemen op het gehele gewas veroorzaken. Het gewas gaat vervolgens gewoon dood en je hebt als kweker een onverkoopbaar product."

Rijk Zwaan

Hygiëne

Vanwege de grote besmettelijkheid moeten tomatenkwekers zich al jaren streng houden aan een hygiënische omgeving. Ook wij komen niet zomaar binnen op de locatie in De Lier. En zo zijn veel bedrijven ingericht op hygiëne. Zwinkels: "Dat wordt alleen maar intensiever, als het virus wordt aangetroffen op een bedrijf."

Tekst gaat verder onder de video.

Licht aan het einde van de tunnel

Er lijkt licht aan het einde van de tunnel. "Vanaf het moment dat het virus werd waargenomen, hebben wij direct onze eigen rassen onderzocht of er een vorm van resistentie was. Uiteindelijk is dat gevonden bij onze wilde soorten. Die hebben we ingekruist in bestaande ouderlijnen."

De eerste tuinders kweken inmiddels met het nieuwe tomatenras. "De meest positieve reactie die we horen, is dat de rust op het bedrijf is teruggekeerd. Dat neemt niet weg dat er nog steeds strenge hygiënemaatregelen zijn. Ik zie ook wat voor narigheid het bij telers kan brengen. En dan vind ik het fantastisch dat wij een oplossing kunnen bieden."

ToBRFV

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) is een zich snel verspreidend plantenvirus dat een grote invloed heeft op de wereldwijde productie én distributie van tomaten en de afgelopen jaren veel kwekers heeft geteisterd. Het virus veroorzaakt een bleke kleur, groene strepen of gele vlekken op de vruchten die zich kunnen ontwikkelen tot bruine vlekken en afstervend weefsel. Vruchten worden ruw en blijven onrijp. Voor mensen en dieren is het virus niet gevaarlijk. Je kan de vruchten met ToBRFV dus gewoon eten.
Het virus is via contact makkelijk overdraagbaar en zeer besmettelijk. Denk bijvoorbeeld aan besmetting via handen, handschoenen, gebruikte gereedschappen, fust of mobiele telefoons. Ook kan het virus via zaad overgedragen worden op jonge planten.