Archief
WOS

WOS

Burgemeester: 'Meer aandacht voor beheersen bezoekersaantal feestweken'

Ondanks de ongeregeldheden op de feestweken afgelopen zomer in Westland kijkt burgemeester Bouke Arends terug op feestweken die "over het algemeen goed zijn verlopen". Wel moet er volgens hem meer aandacht komen voor het beheersen van het aantal bezoekers.

Bij diverse feestweken ging het mis en braken er vechtpartijen uit. In De Lier raakten zelfs drie agenten gewond nadat zij belaagd werden door een grote groep. Het eerste incident was op de vrijdagavond bij de Honselse Feestweek. Het evenemententerrein was vol, maar nog veel andere mensen wilden naar binnen en kregen geen toegang. Dit zorgde buiten dat terrein voor onrust en vechtpartijen. Hierop besloot de organisatie de vrijdag- en zaterdagavond eerder te beëindigen. "Het is goed dat de organisatie haar verantwoordelijkheid heeft genomen", zegt de burgemeester daarover in een brief aan de gemeenteraad.

Escalerende beveiligers

Op de Westland Reünie in Naaldwijk was het ook te druk. Hierop troffen de politie en gemeente in samenspraak met de organisatie maatregelen om de drukte terug te dringen. Naast de drukte braken er vechtpartijen uit tussen jongeren en waren een groepen die onrust wilden veroorzaken. De politie heeft bij de Westland Reünie extra capaciteit ingezet om ongeregeldheden te voorkomen.
Bij het Zomerspektakel in Maasdijk ging het ook mis. "Het ingehuurde beveiligingsbedrijf zorgde voor escalerende situaties richting bezoekers van het evenement. Hierdoor zijn verschillende vechtpartijen ontstaan", schrijft de burgemeester. De organisatie heeft na de vechtpartijen een ander beveiligingsbedrijf genomen.

Het is de vraag of de feestweken onder de huidige omstandigheden nog kunnen plaatsvinden.

Bouke Arends

Bradelier

Bij de feestweek in De Lier zou de organisatie hebben moeten ingrijpen om de massale toestroom van bezoekers tegen te gaan, zegt de burgemeester. Er werd onder meer besloten om bezoekers onder de 18 jaar te weren. Zaterdagavond vonden er tijdens de uitloop ongeregeldheden plaats. Groepen jeugd raakten in gevecht met elkaar en keerden zich daarna tegen de politie. Drie agenten raakten daarbij gewond. Er werd in september een Lierenaar aangehouden voor betrokkenheid bij de ongeregeldheden. Het onderzoek naar andere verdachten loopt nog.

Ongeregeldheden na afloop van de feestweek in De Lier. Screenshot video op sociale media

Toegankelijk

De feestweken in het Westland zijn over het algemeen openbaar toegankelijk. "Het openbaar karakter kan ook zorgen voor ongecontroleerde piekmomenten, waarbij de maximale bezoekerscapaciteit op het evenemententerrein wordt bereikt of overschreden. Dit kan voor situaties zorgen waarbij de veiligheid van bezoekers in het geding komt", aldus de burgemeester. Het openbare karakter trekt volgens Arends ook mensen die niet voor gezelligheid komen en voor onrust zorgen. "Het is de vraag of de feestweken met een openbaar karakter onder de huidige omstandigheden nog kunnen plaatsvinden."

Volgens de burgemeester moet er meer aandacht komen voor zogeheten 'crowdcontrol'. In Wateringen zijn dit jaar als proef fysieke maatregelen getroffen om bezoekersstromen te reguleren. Op piekmomenten werden twee toegangswegen voor bezoekers afgesloten. Hierdoor konden de aanwezige beveiligers beter toezicht houden.

Alcoholgebruik

Tijdens de feestweken hebben meerdere minderjarigen een Halt-verwijzing gekregen omdat zij alcohol hadden gekocht op het evenemententerrein of in bezit waren van alcohol. De betrokken organisaties van de feestweken zijn door de gemeente aangesproken op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. Ook bleken minderjarigen een vals identiteitsbewijs te bezitten. "De creativiteit van deze minderjarigen laat zien dat alertheid noodzakelijk is", merkt Arends op. Bij de feestweken Bradelier, Zomerspektakel Maasdijk en Cannes Outdoor hebben de organisaties blaastesten uitgevoerd.

De burgemeester zegt met de organisaties in gesprek te gaan over de feestweken van volgend jaar. Daar zal onder meer besproken worden hoe het bezoekersaantal beheerst kan worden en hoe om te gaan met het alcoholprobleem onder jongeren.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland