Archief
WOS

WOS

Nieuwe klimaatburgemeester: 'Ik wil me inzetten voor meer positiviteit'

Patrick Steenks is sinds kort de eerste klimaatburgemeester van Maassluis. Klimaatburgemeesters, het nieuwe initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), gaan zich inzetten voor meer aandacht voor klimaatverandering binnen de gemeente.

Volgens Steenks was het niet moeilijk om deze functie te bemachtigen: "Ik vulde een formuliertje in (...) en voor ik het wist zat ik bij de gemeente. Die zeiden dat ze blij waren dat ik er was. Ik was de enige (die zich had aangemeld, red.), dus ik ben het ook direct geworden."
Ook al was hij de enige kandidaat, hij is wel erg actief voor het klimaat. Zo is hij aangesloten bij GroenLinks Maassluis, maar ook in zijn privésfeer is hij er druk mee bezig. "We hebben een nieuw huis gekocht en die zijn we lekker aan het isoleren en zonnepanelen erop aan het plaatsen. Maar verder zijn we ook gewoon vaak in de natuur bezig. We hebben een moestuin, dus we telen onze eigen groente."

Patrick Steenks (rechtsonder) met zijn partij.

Plannen

Als klimaatburgemeester wil hij meer positiviteit brengen binnen de debatten: "Tuurlijk, er verandert wat in de wereld, lokaal moeten we daar iets mee denk ik. Maar ik wil vooral proberen om dat op een beetje positieve manier te brengen." Eén van zijn doelen is om kinderen en jongeren te betrekken bij het thema, want het gaat volgens hem om hún toekomst. Om dit te realiseren werkt hij onder andere nauw samen met de kinderraad, zodat die onder meer op scholen al kleine projecten kan starten. Maar hij heeft nog meer plannen, zo denkt hij bijvoorbeeld aan een 'groene vrijdag' en om het NK-tegelwippen ook naar Maassluis te brengen. Iets wat de gemeente Westland al langer doet.

Steenks is in ieder geval het komende jaar nog klimaatburgemeester, daarna moet hij opnieuw solliciteren.