Archief
WOS

WOS

Sloopplan Van Spilbergenstraat Hoek van Holland alsnog afgeblazen

Het plan om twintig woningen in de Hoekse Van Spilbergenstraat en het De Cordespad te slopen, gaat toch niet door. Tegen het plan bestond veel weerstand bij de bewoners. Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) heeft het plan afgeblazen, omdat er een alternatief is gevonden.

De woningcorporatie kondigde vorig jaar zomer aan twintig woningen te willen slopen en op deze plek 42 woningen te bouwen voor onder andere jongeren. Niet lang daarna bleek dat de bewoners die weg moeten, daar helemaal niet weg willen. Tijdens een bewonersavond in De Hoekstee liepen de emoties dan ook hoog op.

De WOS sprak destijds met de bewoners:

Lemairepark

De reacties van de bewoners tijdens die bijeenkomst en de negatieve adviezen van huurdersvereniging Houdt Zicht en de bewonerscommissie zorgden ervoor dat WVH en de gemeente nog meer op zoek gingen naar een alternatief. Dat is nu gevonden: de corporatie mag nieuwe woningen gaan bouwen in het Lemairepark. "Wij zijn daar blij mee. Maar we beseffen ook dat onze huurders aan de Van Spilbergenstraat en het De Cordespad lang in onzekerheid hebben gezeten. Het punt is dat wij de afgelopen periode echt nodig hadden om afspraken te maken over andere bouwlocaties. En het kost veel tijd om dat bij de gemeente voor elkaar te krijgen", verklaart directeur-bestuurder Marcel Korthorst.

Wat ook meespeelde in de overweging, is dat de bouwkosten erg zijn gestegen en ook het slopen van woningen duurder is geworden. Daarom was het voor WVH nog belangrijker om nieuw te bouwen zonder eerst te hoeven slopen.

Korrelbeton ook niet gesloopt

Korthorst: "Je kunt je geld maar één keer uitgeven en sloop/nieuwbouw is op dit moment eigenlijk te duur geworden. Daarbij is het ook duurzaam om langer gebruik te maken van bestaande woningen. Ook de zogenoemde 'Korrelbeton'-woningen aan de Prins Hendrikstraat worden daarom niet gesloopt. We zijn al met een groep bewoners in gesprek over een plan om die woningen te renoveren."

Renoveren

Dat de sloopplannen niet doorgaan, betekent ook dat de betrokken twintig woningen, net zoals de overige woningen in de buurt, gerenoveerd worden. Allereerst krijgen de woningen dubbelglas. Hierover gaat WVH met de bewoners in gesprek.