Archief
WOS/Stefan van Eijk

Europees spelen voor Velo 'fantastische ervaring'

De handbalsters van Venéco/Velo zaten zaterdagavond na de tweede Europese nederlaag tegen Ankara Yenimahalle niet in zak en as. Ondanks de uitschakeling kijkt de ploeg uit Wateringen terug op een mooie ervaring.

"Berusting en tevreden over wat we hebben gepresteerd", dat was volgens coach Nico Stet na afloop het gevoel in de kleedkamer. "Als je tegen een semiprofessionele ploeg speelt en je verliest zowel thuis als uit met vier, vijf doelpunten verschil, is dat absoluut geen schande. Sterker nog, ik vond dat ze bij vlagen heel erg goed gespeeld hebben", zegt hij in gesprek met WOS Sport.

Velo verloor de tweede wedstrijd met 26-31, nadat het vorige week in Turkije al 29-25 werd. Die vier doelpunten verschil waren overbrugbaar, was de gedachte bij veel supporters. Stet dacht daar anders over. "Eerlijk gezegd, ik zag geen mogelijkheden. Je ziet hoe ongelofelijk fysiek sterk en slim die ploeg is. Het is een semiprofessionele club die acht keer per week traint. Dan weet je van tevoren, als je heel eerlijk bent, dat het heel moeizaam gaat worden. De kans dat je het nog goed maakt en er met vier of vijf doelpunten overheen gaat, is wel heel erg veel gevraagd. Uit mijn ervaring had ik niet het idee dat het zou lukken."

Kansen op overwinning

Tien minuten voor tijd leek er nog een mogelijke stunt aan te komen, toen Velo teug kwam tot 22-23 en kansen had op een mogelijke overwinning. Vlak daarna kreeg de thuisploeg echter twee tijdstraffen aan de broek, waarna de gasten konden weglopen naar 22-27. "Ik kon mezelf echt wat aandoen", zegt speelster Carmen Riepe, die zelf ook naar de kant moest. "Ik baal er echt van, het was zo dom. We hadden niet meer een ronde verder gekomen, maar wel dichterbij kunnen komen."

Stet: "Over twee wedstrijden zijn zij de terechte winnaar. Het is maar net wat je loot. Als je kijkt naar de wedstrijd van Handbal Venlo tegen Skopje, dat is een heel andere ploeg (Venlo won over twee wedstrijden met ruime cijfers, red.). Voor ons Nederlandse clubs is zo'n tegenstander veel makkelijker te behappen."

Volle hal

Nadat Velo vorige week in Ankara terecht kwam in een groot handbalstadion met overal Turkse vlaggen en trommelende supporters, was het zaterdag in Wateringen ook een feestje. De Velo-hal was al wekenlang stijf uitverkocht. Er zaten 800 supporters op de tribune. "Het was een fantastische ervaring voor die meiden. Een ongelooflijke happening", aldus Stet. De vrijwilligers hebben de hele hal omgeturnd naar EHF-normen, met netten achter de goal enzovoorts. Prachtige borden langs de kant. Fantastisch Ik denk dat je daar met plezier aan terug moet denken. Ik denk ook dat je een stuk wijzer bent geworden, dat het niet zo makkelijk is om Europees te spelen."

De lessen uit Europa neemt Velo dan ook mee naar de eredivisie. "Zo'n wedstrijd als deze is lood- en loodzwaar. Fysiek enorm hard, je moet keihard verdedigen en aanvallend wordt er wat meer van je geëist. Als je straks gaat spelen in de Nederlandse competitie heb je wat dat betreft een enorme ervaring achter de rug en kun je wat makkelijker gaan spelen, hopelijk."

Velo heeft bij de hervatting van de competitie direct een lastig programma. Woensdag staat eerst de inhaalwedstrijd tegen de nummer 2 van vorig jaar, Handbal Venlo, op het programma. "Dan kom je 's nachts terug, daar hoefje ook niet echt blij mee te zijn", vindt Stet. Zaterdag komt VZV op bezoek. "Twee hele lastige wedstrijden, maar in principe is elke wedstrijd lastig. Vorig jaar hadden we het geluk dat we gepromoveerd waren en we konden doorstoten, omdat niemand ons kende. En nu kennen ze ons allemaal en worden de wedstrijden alleen maar moeilijker."

Beluister het hele gesprek met Nico Stet:

In de tv-uitzending WOS Sport zie je maandagavond een samenvatting van de wedstrijd Venéco/Velo - Ankara Yenimahalle.