Archief
Westland Woont Duurzaam

Westland Woont Duurzaam

'Scholieren kunnen met eigen waterfles 1,5 miljoen verpakkingen besparen'

Iedere week jutten zo'n 70 Westlanders kilo's aan zwerfafval bij elkaar. 'Om zwerfafval te verminderen moeten we in andere oplossingen denken", zegt Rob van Holstein van Stichting Cleanup Team. Daarom heeft hij het plan om alle Westlandse basisscholen aan een drinkwatertappunt te helpen.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Westland Woont Duurzaam.

"Het invoeren van statiegeld op kleinere flesjes en blikjes heeft in het begin geholpen om straatvuil te verminderen",' vertelt de initiatiefnemer. "Maar nu vinden we steeds weer meer op straat. Ook is er in de industrie veel veranderd. Merken zijn om statiegeld te vermijden overgestapt van PET-statiegeldflesje naar een blikje of drinkpakje. Dat lost het probleem dus niet op. Zij behouden omzet, maar houden we het probleem van (zwerf)afval."
Van Holstein ziet in jongeren van 12 tot 24 jaar de grootste vervuilers. "Ze zijn laconiek en het is stoerdoenerij. Om dat te veranderen moeten we bij een generatie jonger op de basisschool beginnen."

156 wegwerpflejes

Van Holstein heeft daarom een groot plan. Hij wil daarom op alle Westlandse basisscholen watertappunten realiseren en ieder kind een herbruikbare - geen plastic - waterfles geven. Met het werven van geld vanuit het bedrijfsleven is hij inmiddels een eind op weg. "Om over dertig jaar een verandering te maken moeten we zeker nu al beginnen! Het gebruik van een herbruikbare waterfles vermijdt 156 kleine verpakkingen. Als alle Westlandse basisschoolscholieren elke dag een eigen waterfles gebruiken scheelt dat per jaar dus ruim 1,5 miljoen verpakkingen!"

"Niet alleen aan (zwerf)afval, maar reken ook maar uit wat de winst is aan besparing op CO2-uitstoot die anders bij de productie, vervoer en verbranding komt kijken. Een opvallend watertappunt in school zet kinderen sneller aan om gewoon water te drinken. In combinatie met gastlessen krijgen we zo bewustere en gezondere kids en dit nemen ze de rest van hun leven mee."

Tips

Van Holstein raadt daarom aan dat ouders stoppen met het kopen van kleine verpakkingen. "Giet het uit een grote fles in kleinere drinkfles, en tap water gewoon uit de kraan. Geef als bedrijf, organisatie of gemeente je medewerkers een eigen thermosfles. Er zijn wereldwijd genoeg voorbeelden van projecten waarbij er goede stappen zijn gemaakt met minder afval. Bijvoorbeeld in Turijn en op Bonaire. We moeten echt stoppen met praten en gewoon gaan doen. Dat begint gewoon met een herbruikbare fles."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland