Archief
ICCW

Moskee laat nieuwbouwplannen zien op burendag: 'Goede band opbouwen'

Een koepel met kleine torentjes, dat is meestal het beeld dat mensen hebben van een moskee. Maar het gloednieuwe islamitische gebedshuis in Wateringen, waar maar liefst negen jaar voor is gestreden, zal er heel anders uit gaan zien.

Zo krijgt de moskee veel glas, denkend aan de tuinbouw. Ook komt er veel groen op het dak en zijn er kartelingen in de daken, die refereren aan de Westlandse vlag. Het zijn slechts enkele elementen van hoe de nieuwe moskee eruit zal gaan zien. "Het wordt een echte Westlandse moskee, we zijn heel benieuwd wat de buurt ervan vindt", zegt Hicham El Ikaoui, voorzitter van Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen (ICCW). "We wilden een echte Westlandse moskee, die goed het straatbeeld zou passen."

De moskee wordt gebouwd op de plek aan de Harry Hoekstraat waar nu nog De Eendenburcht staat. De voorzitter van het ICCW is enorm trots op het ontwerp. "Tegelijkertijd is het ook emotioneel. We zijn zo lang met deze moskee bezig geweest, een deel van onze oudere leden is inmiddels zelfs overleden en kan niet meer zien hoe de moskee er straks uit zal zien."

De weg naar de nieuwe moskee kan een heuse soap worden genoemd. Al in 2014 voerde de vereniging gesprekken met de gemeente over de aankoop van De Eendenburcht. In 2021 lag er al een concept verkoopovereenkomst klaar, toen de wethouder plotsklaps de stekker uit de verkoop trok. Na een Woo-verzoek en raadsvragen kreeg de vereniging het pand alsnog.

De vereniging wil nu alleen nog maar vooruitkijken. "We willen het liefst zo snel mogelijk gaan beginnen met de bouw. Maar voordat het zover is, wordt het ontwerp eerst gepresenteerd aan de rest van de buurt." Dat gebeurt dit weekend.

'Graag met nieuwe buren goede band opbouwen'

Dat moment is niet zomaar uitgekozen; het is zaterdag namelijk burendag. "We hebben altijd een goede relatie gehad met onze huidige buren", vertelt voorzitter El Ikaoui. De verenging zit nu nog in een pand in de Julianastraat in Wateringen, maar dat is te klein geworden en bovendien zit het vol met asbest. "Ook met onze nieuwe buren willen we een goede band opbouwen."

Daarom is de verenging bij alle buren persoonlijk langsgegaan om ze uit te nodigen voor burendag. "Daar werd heel positief op gereageerd. We zullen hen ontvangen op onze huidige locatie aan de Julianastraat en het ontwerp van het nieuwe pand presenteren."

'Meer begrip'

Het Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen wil er een feestelijke dag van maken. "Er zijn hapjes van en voor de buren, kinderen kunnen zich vermaken op een springkussen en wie wil, kan basisinformatie over de islam krijgen, deelnemen aan een henna-workshop of zijn eigen naam schrijven in het Arabisch."

Met het open huis hoopt El Ikaoui op meer begrip. Want de moslimgemeenschap wordt volgens hem nog te vaak met argusogen bekeken. "Wij zijn ook gewoon Westlanders", benadrukt hij.