Archief
WOS

WOS

Westland wil Eendenburcht nu echt verkopen aan islamitisch centrum

Het college van B en W van Westland is van plan om het gebouw De Eendenburcht in Wateringen te verkopen aan het Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen (ICCW), zo is donderdag bekendgemaakt.

"Dit is een heel mooi positief moment", zegt Hicham el Ikaoui, voorzitter van het ICCW. "We kunnen nu eindelijk voor onze leden aan een nieuwe toekomst werken." De vereniging is nu nog gehuisvest in de Julianastraat in Wateringen, maar is voor die locatie te groot geworden. Daarnaast is er in het pand asbest geconstateerd. Over de hele soap rondom de verkoop, wil de vereniging niks meer kwijt. "De onderhandelingen in de afgelopen maanden zijn heel positief geweest, we willen nu alleen maar vooruit kijken."

In maart dit jaar werden de onderhandelingen omtrent de verkoop van De Eendenburcht met het ICCW weer opgepakt. Dit gebeurde nadat was gebleken dat de gemeente de verkoop van het pand in 2021 - zonder geldige reden - heeft teruggedraaid. Het ICCW had het concept van de verkoopovereenkomst al in huis, toen de verkoop door het college van B en W als donderslag bij heldere hemel werd afgeblazen. Het college zette het pand uiteindelijk in de openbare verkoop. Dit werd razendsnel gestopt, toen er vanuit de gemeenteraad forse kritiek op deze handelwijze kwam.

Twintig dagen bedenktijd

Hoewel de gemeente voornemens is het pand aan de islamitische vereniging te verkopen, moet zij nog wel rekening houden met de uitspraak van de rechter in het zogenoemde Didam-arrest. Eind november vorig jaar bepaalde de Hoge Raad in dat arrest dat overheden de verkoop van onroerend goed - dus ook grond - niet langer via een 1-op-1-transactie met een marktpartij mogen afwikkelen. Andere gegadigden moeten kunnen meedingen.

"De gemeenteraad is nu geïnformeerd dat het pand aan ons verkocht gaat worden", vertelt Hicham el Ikaoui. "Vanaf nu is er een soort bedenktijd van twintig dagen waarin andere gegadigden zich kunnen melden, als zij het pand ook willen kopen."

Het college van B en W laat in een reactie weten, dat met dit voornemen wordt voldaan aan de wens van de gemeenteraad, die in februari dit jaar is uitgesproken in de motie 'Verkoop de Eendenburcht'.

Bouw moskee

Wanneer er begonnen kan worden met de bouw van de moskee is nog onbekend. "Wij gaan nu als verenging aan de slag met het maken van verdere plannen, en zullen daar zo snel mogelijk mee naar buiten komen", aldus El Ikaoui.